Deset školních jídelen soutěžilo o nejlepší oběd. V menu musel být králík a mléčný dezert
Nejlepší školní obědy vaří kuchaři a kuchařky ze ZŠ Mánesova v Otrokovicích. Ve finále soutěže o nejlepší školní oběd porazili dalších devět soutěžících jídelen. Boj o vítězství byl napínavý do posledního okamžiku. Stejně jako ve sportu šlo chvílemi o nervy, nechyběl ani adrenalin.
Tříčlenné kuchařské týmy vařily v pražských Stodůlkách svá soutěžní jídla v prostorné moderní kuchyni.
Pár minut sice zkušeným profesionálům trvalo, než se v novém prostředí zorientovali, pak už ale vše běželo jako na drátkách.
Kuchaři a kuchařky soutěžili s tříchodovým menu. Měli za úkol připravit polévku, hlavní jídlo s králičím masem a na závěr servírovat mléčný dezert. Cena za potraviny na přípravu jedné porce navíc nesměla překročit 34 korun.
Deset školních jídelen soutěžilo o nejlepší oběd. V menu musel být králík a mléčný dezert. Natáčela redaktorka Eva Rajlichová
Některá z jídel, jako třeba zatočený králičí hřbet se zeleninou a brusinkami s jáhlovo-polenotvými knedlíky, by se klidně mohla podávat i v luxusní restauraci.
Také jeden z porotců Petr Stádník byl s úrovní soutěže spokojený.
„Trochu slabší jsou sladké tečky na závěr. Puding je super, skvělý, miluju ho, ale když máte soutěžní den, tak by mohli trochu více pracovat s českou gastronomií a používat více těch klasických sladkých dobrých pokrmů nebo doplňků, které máme,“ dodal Stádník.
Porotcům neunikly ani tři kousky spálené cibulky v jednom z jídel. Nelíbilo se jim také používání mražené zeleniny. Důležité byly i hlasy dětských porotců Lucie a Jakuba, podle kterých je nejméně oblíbeným jídlem školáků koprovka.
Smyslem soutěže o nejlepší oběd je ukázat, že školní stravování může pomoci v boji proti dětské obezitě a žáky motivuje ke zdravému způsobu stravování.
Podle přítomných kuchařů jsou vybíravějšími strávníky hlavně menší děti.
Kuchařka Anna Vičánková z otrokovické školní jídelny upozornila, že žáci mají rádi hlavně nezdravá jídla.
„Většinou nejoblíbenější jídlo u dětí v jídelně je jídlo nezdravé. Myslím tím kuřecí řízek, buchtičky s krémem, pizza,“ vyjmenovala Vičánková.
Právě její tým letošní ročník soutěže o nejlepší školní oběd vyhrál a získal 15 tisíc korun. Porotě mimo jiné chutnal jejich králičí burger s houbovou pohankou a rýží.
I když může vyhrát může jen jeden, všech deset soutěžních týmů se shodlo na tom, že nejdůležitější je vařit z čerstvých surovin a hlavně s láskou.