Redaktor Radiožurnálu ochutnal maso vypěstované v laboratoři. ‚Kuře vám z toho nevyroste,‘ říká kuchař
Americká společnost JUST přivezla na festival moderních technologií Future Port Prague kuřecí nugety, které vypěstovala v laboratoři z buněk odebraných drůbeži. Do běžného prodeje se zatím kvůli své vysoké ceně nedostanou, jsou ale možnou budoucností stravování. Oproti velkochovům totiž potřebuje na výrobu masa jen naprostý zlomek půdy, vody i energie. A jak takové maso chutná?
Ambasador společnosti JUST, havajský kuchař Kaimana Chee na pánvi krátce osmažil laboratorně vypěstovaný kuřecí nuget, posolil ho a redaktoři Radiožurnálu ho společně s Christianem Bauligem z německého deníku Der Spiegel mohli ochutnat.
Shodujeme se, že maso chutná jako jakékoliv jiné kuřecí maso, jen je strukturou o něco jemnější a připomíná spíš mleté maso.
„Celý proces začíná tím, že zvířatům odebereme několik buněk – nemusíme je zabíjet,“ popisuje pro Radiožurnál šéf vývoje společnosti JUST Vitor Santó.
„Tyto buňky krmíme živinami, které běžně dostávají i ve zvířecím těle. Díky tomu se původní malé množství buněk rozmnoží a roste, dokud jich není dost, aby se z nich stalo třeba kuřecí prso nebo steak,“ doplňuje.
Konkrétně kuřecí nugety, které Santó přivezl na Future Port festival, byly vyživované rostlinným proteinem a rostly zhruba 10 až 12 dní. Velmi věrně chutnají mimo jiné i proto, že kromě masa samotného, tedy řekněme svalu, obsahují i tukové buňky.
Umělé, přesto přirozené
„Krása toho procesu je, že kuřecí buňky – a samozřejmě to platí třeba i pro hovězí – dělají všechnu práci samy. Nemusíte jim dodávat žádné přísady nebo ochucovadla. Vytváří svůj vlastní tuk a proteiny,“ pokračuje Santó.
„A to je důvod, proč je tahle technologie velmi dobrou alternativou k masu na rostlinné bázi. U toho sice možná dosáhnete správně struktury, ale musíte do něj něco přidat, aby také chutnalo jako běžné maso.“
Nedá mi to a ptám se, jestli když necháme buňky růst dostatečně dlouho, může z nich nakonec vyrůst třeba i celé kuře. Santó se směje a vysvětluje: „Vyrostly by jen jedlé části, takže kuřecí prsa nebo třeba křidýlka.“
Ve společnosti JUST teď pěstují kuřecí maso v podobě nugetů nebo párků a velmi brzo by chtěli představit i hovězí. Potom začnou vyvíjet i maso se složitější strukturou – steaky nebo jehněčí kotlety.
Alternativa pro maso z velkochovů
Tradiční chov zvířat sice takové maso zřejmě zcela nenahradí, o tom, že bude v budoucnosti tvořit významnou část našeho jídelníčku, ale Santó nepochybuje: „Rozhodně je to náš cíl. Chceme nabízet alternativu a hlavně nahradit průmyslovou produkci masa ve velkochovech, protože ty jsou největší problém pro životní prostředí.“
Když slivovice řetízkuje a švestkový koláč chutná božsky
Číst článek
„Zároveň ale nechceme zcela nahradit produkci masa, tak jak ji známe dnes. Spolupracujeme třeba s japonskou společností Toriyama, která provozuje lokální malé farmy. Jejich krávy žijí ve výrazně lepších podmínkách než v běžných chovech. Je to krásná tradice, kterou nechceme za každou cenu přerušit,“ vysvětluje šéf vývoje společnosti JUST .
Největším problémem laboratorně vypěstovaného masa je zatím jeho cena. Nuggety, které jsme ochutnali na festivalu Future Port Prague, stojí v současnosti kolem 100 dolarů, tedy přes 2000 korun za kus.
Santó ale věří, že se brzy dostanou pod cenu masa z běžného chovu.