Pavel Maurer: Zkuste si prověřit, zda sýr je sýr, ryba je ryba a houska není prst

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zadržela falšované rybí prsty. Já jim gratuluji, ovšem současně mám noční můru z toho, kolik se asi podobných zhůvěřilostí nepodařilo zachytit a my jsme si je důvěryhodně nacpali do pusy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rybí prsty

Rybí prsty | Foto: Fotobanka Pixabay

Zmíněná potravina, nazvaná Křupavé rybí prsty, o sobě hrdě tvrdí, že je 100% rybí filet. Minimální trvanlivost do července příštího roku. Země původu není pro jistotu uvedena. Výrobce na obalu mimo jiné napsal složení „Mleté rybí maso 62 %," což samo o sobě klamně informuje, když nejdříve informovali, že jde o 100% filet.

„Analýza provedená laboratoří však potvrdila, že podíl rybího masa ve výrobku není zdaleka 100 %, ale ani deklarovaných 62 %, ale pouze 49 % rybího masa, tedy ani ne polovina.“

Pavel Mauer

Informace na obalu potraviny tak uvádí nás spotřebitele ve značný omyl. Já bych se po takovéto úvodní lži možná začal dohadovat, zda těch pár procent masa je vůbec z nějaké ryby, ale to už jdu do moc velkých extrémů.

Aby toho rybího hororu nebylo málo, laboratorní analýza dále prokázala přítomnost alergenních látek, konkrétně mléčné bílkoviny a hořčice, což zákon ukládá oznámit na obalu.

Tak tu máme dalšího podvodníka přes rybí prsty. To mne přivádí na myšlenku, že kdysi se slavný kuchař Jamie Oliver ptal dětí v amerických školách, jestli vědí, co jsou to rybí prsty. „Co myslíte, má ryba nějaké prsty," ptal se dále. Děti zmateně odpovídaly, že ano, proč by se tak jmenovaly?

A kdyby to byla alespoň pořádná ryba, jenže rybí prsty viděly opravdovou rybu nejspíše jen z vlaku a se skutečnou rybou a zmíněnými prsty mají jen pramálo společného.

Až si zase někdy něco dáte, zkuste si trochu prověřit, zda sýr je sýr, ryba je ryba a houska není prst. Ovšem pokud vám v hospodě naservírují falešnou svíčkovou nebo kuře á la bažant, berte to jako hrdinský čin, protože kuchař se nestydí za poctivě připravený falzifikát podle všech povolených pravidel.

Pavel Maurer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme