Odkud se vzala rýže?
Rýže pochází z Číny. Druhé možné místo jejího původu – Indii – vyloučila genomická studie spolu s archeologickými nálezy.
Jednou z nejdéle známých zemědělských plodin je rýže setá (Oriza sativa), která se dnes pěstuje po celém světě v mnoha variantách. Vysoká diverzita domestikované rýže ztěžuje hledání odpovědi na otázku, odkud vlastně pochází. Podle jednoho modelu vznikly dva hlavní typy rýže seté – krátkozrnná japonica a dlouhozrnná indica – jednorázovou domestikací divoké rýže Oriza rufipogon. Konkurenční model říká, že oba typy rýže byly domestikovány odděleně v různých částech Asie.
Model více míst původu rýže v posledních letech získával přednost. Nová studie genomu rýže seté však odhalila, že její hlavní typy jsou si vzájemně příbuznější než s jakýmkoli divokým druhem z Indie nebo Číny – což ukazuje na jejich společný původ. Podle nově získaných dat byla rýže domestikována před 8200 až 13 500 lety (v závislosti na kalibraci molekulárních hodin) a oba hlavní typy rýže – japonica a indica – se od sebe odštěpily před necelými 4000 lety.
Tato data odpovídají archeologickým nálezům, které dokazují, že v údolí čínské řeky Jang-c'-ťiang se rýže pěstovala už před 8000 až 9000 lety. Nálezy z Indie jsou staré jen 4000 let. Vědci proto došli k závěr, že domestikovaná rýže má jediné místo původu, a tím je právě Čína. Do Indie byla dovezena a křížena s místními divokými druhy rýže.
Zdroj: Science Daily, PNAS