Jak upír vidí krev?

Hladový netopýr upír obecný potřebuje rychle najít cévu plnou horké krve. Podle nové studie ji najde díky rafinovaně vyladěným molekulám v obličeji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Netopýr upír obecný se krmí z teplokrevného živočicha

Netopýr upír obecný se krmí z teplokrevného živočicha | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Uživatel: Sandstein

Jihoamerický netopýr upír obecný (Desmodus rotundus) je potravní specialista, který se živí pouze a výhradně krví teplokrevných živočichů. Aby přežil, musí nejméně každou druhou noc vypít takové množství krve, které odpovídá 70 až 80 % jeho tělesné hmotnosti. Upír loví v noci a ke své spící kořisti se rychle a tiše přiblíží po zemi. Když se dostane k cévě, ponoří do ní zoubky, které nemají sklovinu a zůstávají proto stále ostré jako břitva. Je známo, že upíři vyhledávají krevní cévy podle vyzařovaného tepla. Vnímání infračerveného záření jim umožňuje zvláštní „jamkový orgán“, který se nachází v okolí nosu.

Netopýr upír obecný | Foto: Pascual Soriano

Molekulární podstatu termorecepce upírů jako první prozkoumali vědci z Kalifornské univerzity v San Franciscu. Jejich experimenty prokázaly, že klíčovou molekulou je receptor TRPV1, který se vyskytuje u všech obratlovců a umožňuje vnímat palčivě bolestivé teplo. Normálně se proto aktivuje až při teplotě přesahující 43 stupňů Celsia. Upíři však mají výjimku: jejich jamkový orgán obsahuje zkrácenou verzi receptoru TRPV1, která vzniká takzvaným alternativním sestřihem RNA. Krátká verze je daleko citlivější – k její aktivaci dojde už při 30 stupních Celsia. Tato adaptace umožňuje upírům „vidět“ cévy probíhající pod kůží a rychle najít zdroj potravy.

Netopýr upír obecný | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Uživatel: Acatenazzi

Zdroj: Nature

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme