Nadšenci usilují o návrat jeřábu sladkoplodého na Jesenicko
Na Jesenicko se vrátí stromy jeřábu sladkoplodého. Jde o 200 let starý druh jeřábu, vyšlechtěný právě na severu Olomoucka, který už ale téměř vyhynul. Místní nadšenci se rozhodli najít stromy, které přežily. A poslouží jim k tomu i GPS.
Na konci jejich úsilí bude nejen digitální mapa zachovaných jeřábů, ale také - a to především - nové aleje. Podle Bohumily Tinzové z občanského sdružení Eberesche se už nadšencům podařilo podchytit 18 jeřábů sladkoplodého ve stáří asi 40 až 70 let.
Občanské sdružení se chce teď pokusit tento druh na Jesenicku znovu rozšířit.
O návratu jeřábu sladkoplodého na Jesenicko mluvila v Odpoledním Radiožurnálu Bohumila Tinzová z občanského sdružení Eberesche
„Na jaře jsme roubovali z prvních dvou nalezených starých stromů, takže máme v současnosti asi 80 roubovanců sladkého jeřábu a chystáme výsadbu nejenom alejí, ale i do zahrad, v intravilánech obcí a měst, takže se budeme snažit jich naroubovat co nejvíce,“ uvedla Tinzová v Odpoledním Radiožurnálu.
První alej podle ní vznikne tam, kde to všechno začalo – v Ostružné, kde chtějí vysázet asi padesát stromků při místní komunikaci směrem na Petříkov. Právě z těchto dvou obcí totiž pocházeli rolníci, kteří tento druh jeřábu vyšlechtili.
„V letech 1805 až 1838 zjistili, že některé jeřabiny jsou sladčí, takže s tímto materiálem pracovali, až vyšlechtili tuto sladkoplodou odrůdu. Tu potom díky zdejšímu lesnímu správci Franzi Kretzlovi rozšířili v podstatě do celé Evropy, především do vysokohorských a velice chladných oblastí, třeba i Sibiře nebo severní Evropy.“
„To je právě specifikum jeřábu, protože je to vlastně jediný ovocný strom, kromě snad ptačí třešně, který rodí v tak vysokých nadmořských výškách, nad 700 metrů nad mořem,“ podotkla Tinzová, podle níž v minulosti plody jeřábu měly široké využití v kuchyni i domácí lékárně.
„Jeřabinám se zde říkalo citróny severu. Mají vysoký obsah vitamínu C a používaly se jak v lékárnické podobě, jako sušené, čaje, tak se z nich vyráběly gely, marmelády v nejrůznějších kombinacích s dalším ovocem, likéry, používaly se jako brusinky či rozinky. Ta škála je velmi široká,“ zmínila možné využití plodů jeřábu sladkoplodého Bohumila Tinzová.