Minipivovar jako univerzitní předmět. V Olomouci budou zkoumat vliv piva na lidské zdraví i na historii
Studenti Univerzity Palackého v Olomouci se budou už zanedlouho učit ve vlastním experimentálním pivovaru. Ten pro ně univerzita zřídí ve sklepních prostorách filozofické fakulty. Budou v něm zkoumat například roli různých bakterií při kvašení piva
Lukáš Kučera z Katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci vytahuje zpod stolu v jedné z kanceláří varnu piva.
„Máme technologii, kterou využívají hlavně domácí sládci. Nepotřebujeme proto velké kvasné kádě, stačí nám nádoby o objemu 30 litrů, ve kterých provádíme experimenty,“ popisuje Kučera.
Na stole stojí šest bílých plastových nádob, ve kterých kvasí pivo. „Kvasíme nejstarší české pivo, které objevili na našem území. Hořkost je dána hlavně obsahem bylin, v každé nádobě je jich jiný obsah.“
Žatecký chmel čeká po loňském rekordu jedna z nejhorších sklizní. Situaci ještě zhoršují ceny energií
Číst článek
Pravěké pivo, které teď na katedře analytické chemie vaří, budou zkoumat třeba archeobotanici. Na vaření se ale může podílet kdokoliv – například archeologové, kteří nádoby se zbytky nápoje naleznou, nebo lingvisté, kteří můžou při svém bádání zkoumat recept.
Spolupráci teď přírodovědci domlouvají i s lékařskou fakultou. „Cíl, kam to směřuje, je vliv látek z piva na střevní mikrobiom. Druhou věcí je vliv piva na zmenšení nebo zvýšení tlaku.“
Výhodou vlastního uvařeného piva je podle Kučery fakt, že vědci budou mít pod kontrolou všechny látky i jejich proměny. Do vaření a zkoumání by se prý mohla zapojit celá univerzita. Studentům škola předmět cvičení z chemie piva nabídne už v letním semestru.