Baker, Hassabis a Jumper. Trojice vědců získala Nobelovu cenu za chemii díky výzkumu proteinů

Laureáty letošní Nobelovy ceny za chemii jsou Američané David Baker a John Jumper a Brit Demis Hassabis. Ocenění jim náleží za výzkum proteinů. Oznámila to ve středu ve Stockholmu Královská švédská akademie věd. Oceněná trojice přispěla k předpovídání a navrhování trojrozměrných struktur a funkcí proteinů.

Stockholm (Aktualizováno: 13:01 9. 10. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva David Baker, Demis Hassabis a John Jumper

Zleva David Baker, Demis Hassabis a John Jumper | Zdroj: Nobel Prize

Zatímco Baker, kterému náleží polovina Nobelovy ceny, pracoval na navrhování proteinů, neboli bílkovin, s podporou počítačů, Hassabisovi a Jumperovi patří podle švédské akademie druhá polovina ceny za „předpovídání proteinových struktur“.

Bakerovi se podle Nobelova výboru podařil „téměř nemožný umělecký kousek“, když sestavil zcela nové druhy proteinů. Baker v roce 2003 navrhl nový protein a jeho výzkumná skupina od té doby vyráběla jednu nápaditou proteinovou kreaci za druhou, včetně proteinů, které mohou najít využití ve farmacii, při výrobě vakcín, nanomateriálů a nepatrných senzorů, zdůvodnil své rozhodnutí Nobelův výbor.

Hassabis a Jumper zase s pomocí umělé inteligence vyvinuli model, díky němuž se dá předpovídat struktura prakticky všech 200 milionů proteinů, které vědci identifikovali, uvedl Nobelův výbor. „Tyto objevy skýtají obrovský potenciál,“ uvedli švédští akademici.

Předseda Nobelova výboru pro chemii Heiner Linke dále rozvedl, že vědci dlouho snili o predikci trojrozměrných struktur proteinů. „Před čtyřmi lety, v roce 2020, Demis Hassabis a John Jumper dokázali rozlousknout kód s dovedným využitím umělé inteligence. Učinili možným předvídat komplexní strukturu v zásadě jakéhokoli známého proteinu v přírodě,“ řekl Linke podle agentury AP.

„Dalším snem vědců bylo zkonstruovat nové proteiny, aby zjistili, jak využívat mnohoúčelový nástroj přírody podle našich vlastních záměrů. To je problém, který vyřešil David Baker,“ vysvětlil Linke. „Vyvinul počítačové nástroje, které nyní vědcům umožňují navrhnout spektakulární nové proteiny zcela nových tvarů a funkcí, což otvírá nekonečné možnosti s největším přínosem pro lidstvo,“ vyzdvihl Linke Bakerovy zásluhy.
Trojice laureátů byla v okruhu favoritů na letošní Nobelovu cenu za chemii, protože patří mezi nejcitovanější vědce.

Baker působí na Washingtonské univerzitě v americkém Seattlu, zatímco Hassabis a Jumper pracují v Londýně ve firmě Google DeepMind, která se zabývá výzkumem umělé inteligence.

Loni Nobelovu cenu za chemii získala trojice vědců z USA a Ruska - Moungi Bawendi, Louis Brus a Alexej Jekimov - za objev a výzkum polovodičových nanokrystalů známých jako kvantové tečky.

Nobelovy ceny se letos pojí s dotací 11 milionů švédských korun (zhruba 24,5 milionu korun českých). V případě, že cena v jedné kategorii připadne dvěma nebo třem osobnostem, jako je tomu v dnešním případě, rozdělí si ocenění sumu mezi sebou.
V pondělí byla vyhlášena Nobelova cena za fyziologii a lékařství, kterou letos získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev mikroRNA, tedy velmi malých molekul ribonukleové kyseliny (RNA), jež mají vliv na regulaci genů.

V úterý Nobelovu cenu za fyziku získali Američan John Hopfield a britsko-kanadský vědec Geoffrey Hinton za objevy a vynálezy, které přispěly k rozvoji umělé inteligence (AI), konkrétně strojového učení s využitím umělé neuronové sítě.

Ve čtvrtek bude vyhlášen letošní laureát Nobelovy ceny za literaturu a v pátek pak Nobelovy ceny za mír. V pondělí pak týden vyhlašování Nobelových cen uzavře Nobelova cena za ekonomii – jediná, která není obsažena v závěti iniciátora ocenění, vynálezce dynamitu, chemika Alfreda Nobela (1833-1896). Nobelovy ceny, zhmotněné v Nobelových medailích, budou slavnostně předány 10. prosince, což je den úmrtí Alfreda Nobela.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme