‚Chemie se používalo příliš.‘ Španělským pěstitelům pomáhají s bojem proti škůdcům roztoči

„Pracují pro mě ve dne v noci,“ směje se António Zamora ve svém skleníku. Jeho pracovníci jsou pouhým okem neviditelní: je to mikroskopický hmyz, který požírá parazity ohrožující jeho papriky. Píše o tom agentura AFP. Pěstitel vlastní dva hektary skleníků v jihošpanělské Andalusii v provincii Almería. Celoročně zde rostou rajčata, okurky, tykve, papriky a lilky, které bohatě zásobují evropské supermarkety.

Dalías Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z pěstitelů v jihošpanělské Andalusii ukazuje skleník, ve kterém škůdce ničí roztoči.

Jeden z pěstitelů v jihošpanělské Andalusii ukazuje skleník, ve kterém škůdce ničí roztoči. | Foto: Sergio Torres | Zdroj: ČTK/AP

Už deset let se farmář neobléká do kombinézy, aby stříkal insekticidy, ale věší na rostliny malé sáčky s roztoči, kteří útočí na škůdce, ale rostlin si nevšímají.

Stejně jako António Zamora upustili všichni pěstitelé paprik v Almeríi již v roce 2007 od insekticidů a nahradili je „biologickou kontrolou“, tedy používají jiné než chemické prostředky k ničení parazitů. Pustilo se do toho už také asi 60 procent pěstitelů rajčat, 60 procent pěstitelů okurek a 25 procent pěstitelé lilků.

2:40

Půda není kontaminovaná jen pesticidy. Projekt české univerzity zkoumá škodlivé látky v potravinách

Číst článek

Podle úřadů se spotřeba insekticidů v Almeríi od roku 2007 snížila o 40 procent. Jde o revoluční změnu mentality, neboť od 60. let všemu vládla chemie. Svůj podíl na tom mají vznik rezistence vůči chemii a tlak evropských spotřebitelů.

„Jsme nuceni změnit způsob produkce. Chemických produktů se používalo příliš,“ říká Jan van der Blom, expert z asociace výrobců Coexphal. Sdružení Ekologové v akci v tom spatřuje velmi pozitivní krok. „V mnoha případech silně poklesla spotřeba chemie a dosud používané prostředky jsou ohleduplnější,“ uvádí sdružení.

100 tisíc miliard roztočů

Tento nový přístup vedl k tomu, že francouzská společnosti InVivo otevřela v srdci těchto skleníků „bio továrnu“, a Bioline Iberia letos vyprodukuje 100 tisíc miliard kusů hmyzu. V hermeticky uzavřených sálech, kde se kontroluje teplota a vlhkost, chovají zaměstnanci čtyři druhy roztočů, které budou prodávat v regionu, ale také v Portugalsku a v Maroku.

Půl tuctu dalších závodů tohoto typu vzniklo v posledních letech v okolí a třicítka podniků tu prodává hmyz za stále nižší ceny. Díky regionálním i evropským subvencím vyvíjí výzkum, zpočátku spíše umístěný na severu Evropy, řešení uzpůsobená místním parazitům.

„Španělsko může být považováno za největší oblast v Evropě a možná i na světě, pokud jde o zavádění biologické kontroly,“ soudí Federico García, obchodní ředitel Bioline Iberia.

Chemie se však v Almeríi používá i nadále a cesta k zemědělství bez ní je ještě dlouhá. Používá se mnoho fungicidních prostředků a velká část půdy je ještě zbavována hmyzu chemickou cestou, vysvětluje ekoložka Encarnacion Samblásová.

Účinnost biologické kontroly naráží i na způsob intenzivní produkce. Absence sezonní pauzy totiž přispívá k šíření parazitů, zdůrazňuje agronom José Manuel Torres. Bylo by třeba, aby celý region zastavil v létě produkci, neboť tehdy je ideální doba k odpočinku kultur ovoce a zeleniny, uvádí. Je si však vědom toho, že zemědělství v provincii představuje 20 procent jejího hrubého produktu a zaměstnává 120 tisíc osob.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme