Rafa byl skvělý ve všech ohledech. Náš sport ohromně obohatil, reaguje Federer na Nadalův konec kariéry

Tenista Rafael Nadal oznámil konec kariéry. Osmatřicetiletý hráč ji uzavře v listopadu při zápasech Davisova poháru ve španělské Málaze. A zároveň tím definitivně skončí zřejmě největší tenisová rivalita tohoto tisíciletí. Ve „sportovním důchodu“ totiž Nadal doplní Švýcara Rogera Federera.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rafael Nadal (archivní foto)

Rafael Nadal (archivní foto) | Zdroj: agentura Reuters

Když se Nadal s Federerem utkali v roce 2004 poprvé, málokdo tušil, jaké příběhy jejich zápasy nabídnou. Celkem se potkali čtyřicetkrát a mnohdy i ve finále Grand Slamu – 24 vzájemných utkání vyhrál právě španělský tenista, to poslední ale patřilo Švýcarovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak na konec kariéry Rafaela Nadala reagovali Roger Federer a Tomáš Berdych

A pět let starý duel v semifinále Australian Open jako by uzavřel rivalitu, kterou provázel ohromný respekt a postupně i přátelství. Předloňský konec Rogera Federera Rafael Nadal přímo na kurtu Laver Cupu obrečel. Při vlastním rozlučkovém videu paradoxně slzy udržel.

A Federer během pár minut na sociálních sítích přispěchal se vzkazem. „Gratuluji, Rafo, měl jsi úžasnou kariéru,“ napsal švýcarský hráč na instagramu.

‚Skvělý ve všech ohledech‘

O svém letitém soupeři ale Roger Federer mluvil už dřív pro Tennis TV. „Lidé si budou pamatovat tvoji osobnost, tvůj styl hry a vše, co jsi pro náš sport udělal. Rafael byl skvělý ve všech ohledech, tenis hodně obohatil, skvěle pracoval s médii i dětmi. Bylo to skvělé se s ním během sezony potkávat na turnajích,“ prozradil Nadalův věčný rival.

6:34

Strašně specifický a obrovský bojovník, popisuje Nadala bývalý český tenista Berdych

Číst článek

„Byla to neuvěřitelně úspěšná kariéra. Vše si vybojoval a zasloužil. Můžeme jen smeknout klobouk a obdivovat ho za to, co dokázal,“ navázala na Federera bývalá česká jednička Tomáš Berdych.

Rafael Nadal vyhrál hned čtrnáctkrát Roland Garros, čtyřikrát US Open a po dvou titulech přidal ve Wimbledonu a Australian Open. Má také olympijské zlato z Pekingu 2008 a v pozici nejlepšího tenisty planety strávil v součtu víc než čtyři roky. A to vše navzdory tomu, že ho kvůli náročnému stylu hry trápila řada zranění. I jejich vinou kariéru za měsíc ukončí.

„Je to smutné. Přichází chvíle, kdy jedna z ikon našeho sportu končí. Kdo tenis trochu sleduje, tak to musel trochu čekat,“ dodal Tomáš Berdych.

Poslední profesionální zápas odehraje Rafael Nadal v listopadu doma ve Španělsku v Málaze při finále letošního ročníku Davisova poháru. Definitivně tím skončí skvostná kariéra i jedna velká sportovní rivalita.

František Typovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme