Volejbalisté vzdorovali, ale proti Srbsku neuhráli ani set. Na evropském šampionátu končí v osmifinále

Čeští volejbalisté na mistrovství Evropy neobhájili čtvrtfinále z roku 2021. V osmifinále v italském Bari prohráli s favorizovaným Srbskem 0:3 po setech 21:25, 24:26 a 21:25.

Bari (Itálie) (Aktualizováno: 20:20 10. 9. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbští volejbalisté se radují z výhry nad Českem

Srbští volejbalisté se radují z výhry nad Českem | Zdroj: Profimedia

Rozhodujícím faktorem bylo podání. Srbští volejbalisté v úvodu rozeher tlačili, čeští reprezentanti za koncovou čarou často chybovali. Celkem měli sedmnáct zkažených servisů.

Začnu po klucích víc šlapat, jinak se neposuneme, říká kouč Novák po konci na mistrovství Evropy

Číst článek

V první sadě kvůli tomu svěřenci Jiřího Nováka prohrávali 10:16. Pak se sice několikrát přiblížili na rozdíl dvou bodů, ale na zvrat to nestačilo. Největší naději na úspěch měli ve druhé sadě, ale ve vyrovnané koncovce se nedostali ani k setbolu. Naopak Srbové svůj druhý proměnili. Ve třetím setu měli znovu srbští volejbalisté navrch a stejně jako na mistrovství Evropy 2019 vyřadili český tým v osmifinále.

Zlomový druhý set

Blokař Josef Polák uznal, že tady se zřejmě utkání lámalo. „Bohužel jsme druhý set neurvali v koncovce, zápas by mohl vypadat jinak,“ poznamenal autor devíti bodů. Stejnou bilanci měli i smečař Jan Galabov a Marek Šotola, kterého do třetího setu vystřídal Jan Hadrava.

Ani jeho příchod na palubovku však duel nezvrátil. Srbové měli znovu navrch a stejně jako na mistrovství Evropy 2019 vyřadili český tým v osmifinále. „Myslím, že od nás od všech to byl dobrý výkon, dobrý zápas. Bohužel Srbové byli lepší a měli to něco málo navíc, aby nás porazili v každém setu,“ dodal Polák.

Trenér Novák nebyl s výkonem spokojený. „Porážka 3:0 je porážka 3:0. Chybělo trochu preciznosti, klidnější hlava na servisu. Nedali jsme si v uvozovkách moc šancí s tím něco udělat, i když jsme jeden set nebyli daleko,“ litoval český kouč.

Zatímco před dvěma lety v Ostravě čeští volejbalisté v osmifinále zaskočili olympijské šampiony z Francie, tentokrát se překvapení nekonalo. Česko tak na mužském ME vypadlo o kolo dříve než na nedávném ženském šampionátu. „Na jednu stranu jsem rád, že jsme zápasy s přímými konkurenty o postup zvládli. Na druhou stranu proti těm týmům, které jsou před námi, tomu trošku něco chybělo,“ shrnul kouč české vystoupení ve Skopje a Bari.

Na závěr reprezentační sezony jeho tým ještě čeká olympijská kvalifikace, která začne zhruba za tři týdny.

Osmifinále mistrovství Evropy volejbalistů v Bari (Itálie):

Srbsko - Česko 3:0 (21, 24, 21)
Rozhodčí: Sarikaya (Tur.), Valentar (Slovin.). Čas: 88 min. Diváci: 3215.
Sestava a body Česka: Janouch 3, Vašina 7, Zajíček 7, Šotola 9, Galabov 9, Polák 9, libera Moník/Pfeffer - Licek 1, Hadrava 6, Srb. Trenér: Novák.
Nejvíce bodů Srbska: Atanasijevič 14, Perič 13, Kujundžič 9.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme