Vingegaard ovládl jedenáctou etapu Tour de France. Vyhrál ve sprintu proti největšímu rivalovi Pogačarovi

Náročná jedenáctá etapa Tour de France se změnila v souboj dvou nejlepších cyklistů předchozích čtyř ročníků Jonase Vingegaarda a Tadeje Pogačara. Ze svého letošního prvního vítězství v závodě se radoval úřadující dvojnásobný šampion Vingegaard z Dánska, jenž slovinského lídra Pogačara po 211 kilometrech porazil v těsném spurtu v horském středisku Le Lioran.

Aktualizováno Le Lioran (Francie) (Aktualizováno: 17:43 10. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jonas Vingegaard sprintoval o vítězství v jedenácté etapě proti Tadeji Pogačarovi

Jonas Vingegaard sprintoval o vítězství v jedenácté etapě proti Tadeji Pogačarovi | Foto: Stephane Mahe | Zdroj: Reuters

Pětadvacetiletý šampion z let 2020 a 2021 Pogačar navzdory porážce v souboji o etapové vítězství zvýšil náskok v průběžném pořadí na 1:06 minuty před Belgičanem Remcem Evenepoelem, jenž dojel s odstupem 25 sekund za nejlepší dvojicí třetí. Vingegaard zůstal průběžně třetí, ale k Evenepoelovi se dotáhl na rozdíl osmi sekund.

„Teď už nemůže nikdo pochybovat o tom, že je tady Jonas ve své nejlepší formě,“ uvedl Pogačar, jenž po nedělní etapě kritizoval Dána za defenzivní jízdu. „Bude to skvělé pro fanoušky. Myslím, že pojedu do Pyrenejí s velkým sebevědomím,“ dodal Slovinec, jenž v minulých dvou letech skončil za Vingegaardem pokaždé druhý.

Cyklisté ve středeční etapě z Évaux-les-Bains nastoupali 4350 výškových metrů a jen na posledních 50 kilometrech absolvovali čtyři horské prémie. V jednom ze stoupání zhruba 30 km před cílem zaútočil letošní vítěz Gira d'Italia Pogačar z týmu UEA Emirates a díky sólové jízdě získal před svými soupeři až půlminutový náskok.

Vingegaard kryl útoky Pogačara

I když se zdálo, že si díky svému typicky agresivnímu stylu Slovinec jede pro druhé letošní vítězství na Tour, začal se k němu přibližovat Vingegaard. Sedmadvacetiletý lídr týmu Visma-Lease a Bike svého rivala dostihl ve stoupání na Col de Pertus necelých patnáct kilometrů před cílem a na vrchol už přijeli spolu. Ve žlutém jedoucí Pogačar nicméně protnul pásku první a získal o tři bonusové sekundy více.

Ve zbytku etapy už jeli oba favorité společně a ve spurtu z první pozice Vingegaard trochu překvapivě udržel jindy výbušnějšího Pogačara za sebou. Připsal si tak čtvrté vítězství na Tour v kariéře a v cíli neskrýval dojetí z toho, že se dokázal vrátit na vrchol po těžkém pádu v dubnovém závodu Kolem Baskicka.

Druhou dvojici se zhruba půlminutovým odstupem vytvořili Evenepoel s Primožem Rogličem. Slovinec zhruba kilometr před cílem skončil v jedné ze zatáček na zemi a dojel půl minuty za Belgičanem čtvrtý. Stejné místo mu patří i celkově.

Jediný český účastník závodu Jan Hirt obsadil s odstupem téměř 23 minut 51. pozici a celkově mu patří 108. místo.

Nejslavnější závod světa pokračuje ve čtvrtek o něco rovinatější etapou mezi městy Aurillac a Villeneuve-sur-Lot. Na 203,6 km jsou tři vrchařské prémie nejlehčí čtvrté kategorie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme