‚Závodníci volný den vítají.‘ Cyklisté na Tour de France mají den volna, na kolo však stejně musí

Cyklisté na Tour de France si po devíti etapách užívají den volna. Po nedělním strmém výstupu do cíle na vrcholu sopky Puy de Dome, který zakončil nejnáročnější časový úsek v sezóně, jim pauza rozhodně přijde vhod.

Puy de Dome Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sepp Kuss o dni volna na Tour de France

Sepp Kuss o dni volna na Tour de France | Zdroj: Profimedia

Devět dnů v kuse byli závodníci na cyklistické Tour de France v závodním zápřahu a v pondělí přišel zasloužený den volna. Jak ho cyklisté využívají a jestli si odpočinou od kol, komentovali čeští závodníci se zkušenostmi z nejslavnějšího závodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak tráví cyklisté na Tour de France obvykle den volna

„Po devíti etapách, kdy je ten závodní blok nejdelší v celém kalendáři, tak závodníci volný den většinou velmi vítají,“ říká dvojnásobný účastník Tour de France Leopold König.

Dvakrát jel nejslavnější závod také Petr Vakoč a ze zkušenosti ví, že ani během volného dne se závodník kolu nevyhne. O intenzitě tréninku rozhoduje obtížnost následující etapy.

„Tour je naprosto otevřená, Tadej Pogačar má navrch v koncovkách etap, Jonas Vingegaard jezdí neskutečné časy do kopců. Jejich rivalita může gradovat až ve třetím týdnu.“ doplňuje König.

Vakoč fandí kamarádům

Poutavý souboj o žlutý dres s nadšením sleduje i Petr Vakoč, z osobních důvodů ho ale zajímají i souboje o etapová vítězství mezi spurtéry.

„Mám velkou radost, že sprintům dominuje Jasper Philipsen, se kterým jsem jel Tour dva roky zpátky a tam mu vítězství v etapě několikrát těsně uniklo. Mám velkou radost, že vidím svého bývalého spolujezdce na Tour jezdit tak skvěle,“ připomíná Vakoč tři vítězství Belgičana Jaspera Philipsena z týmu Aplecin-Deceuninck ve třech po sobě jdoucích rovinatých etapách.

Do historie se přesto nejvýrazněji zapíše celkový vítěz, o to víc, jestli bude pokračovat vyrovnaný dánsko-slovinský souboj. Rozhodnout ho podle Königa můžou detaily.

„Myslím si, že rozhodne jeden špatný den jednoho z těch závodníků, který si možná v průběhu dalších dvou týdnů vyberou.“ řekl sedmý muž celkového pořadí Tour de France v roce 2014. Letošní ročník pokračuje v úterý další horskou etapou od vulkánu Puy de Dome do městečka Isoire.

Kryštof Kousal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme