Koukalová, Špotáková nebo Plíšková. Kandidátům na sportovce roku dominují světoví šampioni

Sedm světových šampionů, jeden vicemistr světa, první česká světová tenisová jednička a sportovní lezec tvoří desítku vyvolených, ze které vzejde Sportovec roku 2017. Loňský král českého sportu, judista Lukáš Krpálek se letos mezi elitu nevešel a obsadil 18. místo. Slavností galavečer s vyhlášením výsledků 59. ročníku ankety se uskuteční ve čtvrtek 21. prosince v pražském hotelu Hilton.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oštěpařka Barbora Špotáková se raduje z titulu mistryně světa.

Oštěpařka Barbora Špotáková se raduje z titulu mistryně světa. | Zdroj: Reuters

V prvním kole ankety hlasovalo 195 členů Klubu sportovních novinářů a stejně jako loni se do desítky dostali rychlostní kanoista Josef Dostál, biatlonistka Gabriela Koukalová, sportovní lezec Adam Ondra, tenistka Karolína Plíšková, trojnásobná vítězka ankety rychlobruslařka Martina Sáblíková (2007, 2009, 2010), skifař Ondřej Synek a oštěpařka Barbora Špotáková, která má doma dvě křišťálové korunky z let 2008 a 2012.

'Místo raket budu mít v báglu poznámkový blok.' Štěpánek se těší na roli Djokovičova trenéra

Číst článek

Nováčky jsou rychlostní kanoista Martin Fuksa, snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká, jež byla v letech 2013 a 2015 juniorkou roku, a oštěpař Jakub Vadlejch.

Z mistrů světa získali Koukalová, Ledecká, Sáblíková, Synek a Špotáková tituly v olympijských disciplínách. Kajakář Dostál a kanoista Fuksa mají zlato z neolympijské pětisetmetrové trati. Jediným světovým šampionem v olympijské disciplíně, který se mezi nejlepší nedostal, je vodní slalomář Ondřej Tunka. Šampion na kajaku skončil v anketě 11. a k postupu do finále mu chybělo 151 bodů.

Tenistku Karolínu Plíškovou posunul do desítky fakt, že stanula na osm týdnů v čele světového žebříčku dvouhry a vyhrála tři turnaje WTA Tour. Oštěpař Vadlejch ovládl Diamantovou ligu a získal stříbro na mistrovství světa.

Lezec Ondra se loni prodral do desítky mimo jiné díky rekordně rychlému výstupu na americkou stěnu Dawn Wall. Letos mu postup zajistil výkon v norském Flatangeru, kde vylezl nejtěžší cestu světa s obtížností 9c.

Nominovaná desítka v anketě Sportovec roku ČR

Josef Dostál, Martin Fuksa, Gabriela Koukalová, Ester Ledecká, Adam Ondra, Karolína Plíšková, Martina Sáblíková, Ondřej Synek, Barbora Špotáková, Jakub Vadlejch

Z hokejistů je nejvýše útočník David Pastrňák, který skončil 12., Jaromír Jágr je 19. a dvacítku uzavřel fotbalový brankář Petr Čech.

V kategorii týmů jsou v nominaci úřadující čeští šampioni – fotbalisté Slavie Praha a hokejisté Komety Brno. Trio doplňují čeští reprezentanti v malém fotbalu, kteří zvítězili na říjnovém mistrovství světa v Tunisu. S odstupem 20 bodů skončil na čtvrtém místě čtyřkajak Jakub Špicar, Daniel Havel, Jan Štěrba, Radek Šlouf.

Vítěz mezi jednotlivci obdrží 250 tisíc korun a pro nejlepší kolektiv je připraveno 100 tisíc korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme