Barum Czech Rally Zlín ovládl Stříteský a je blízko vítězství v českém mistrovství. Kopecký dojel devátý

Automobilový jezdec Dominik Stříteský vyhrál Barum Czech Rally Zlín, upevnil si vedení v průběžném pořadí mistrovství České republiky a výrazně se přiblížil zisku titulu. Druhý skončil v soutěži, která byla tradičně i součástí evropského šampionátu, Simon Wagner z Rakouska, třetí dojel Erik Cais.

Zlín (Aktualizováno: 18:11 18. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominik Stříteský va Rychlostní zkoušce na Barum Czech rallye

Dominik Stříteský va Rychlostní zkoušce na Barum Czech rallye | Foto: Dalibor Glück | Zdroj: ČTK

„Je to parádní, nepopsatelný pocit, který bych přál zažít každému. Ještě po takových bojích a v takových podmínkách, které tady panovaly,“ radoval se Stříteský. Výhru označil za splnění jednoho ze svých motoristických snů.

11:49

Student mechanik, profesor navigátor. Dva Češi z Nového Bydžova se podíleli na zákulisí Rallye Dakar

Číst článek

„Nejtěžší bylo to ustát v hlavě, neudělat chybu. O tom by mohli mluvit všichni, protože k chybě tady bylo všude blízko,“ přiznal čtyřiadvacetiletý jezdec, který letos v domácím šampionátu ovládl i Rallye Český Krumlov a Rallye Bohemia.

Ve Zlíně se Stříteský musel stejně jako ostatní vypořádat i s deštěm a proměnlivými podmínkami. I jeho přibrzdily defekty, ne ale fatálně. „Dnes nás hned ráno potkal jeden, pak druhý a člověk se poté bál, aby nepřišel třetí. Odpoledne jsme se ale snažili si to hlídat a udržovat, abychom náskok neztratili,“ řekl Stříteský.

Spokojený byl ale i druhý Wagner, který v Česku startuje pravidelně a ve Zlíně byl v minulých dvou letech vždy třetí. „Takže jsme jako jediní poslední tři roky vždy na stupních vítězů. Bojoval jsem s domácími jezdci a bylo to úžasné,“ řekl Wagner, jenž v závěru dokázal odrazit útok Caise.

Zlínského rodáka nakonec od rakouského soupeře dělilo pět sekund. „Mám takové smíšené pocity. Těší nás vyhrané rychlostní zkoušky, ale ten jeden krůček k tomu být první nám chybí. I když si myslím, že jsme na to měli,“ řekl Cais, jenž si připsal osm vítězství na měřených testech. Přibrzdila ho ale penalizace za pozdní příjezd do časové kontroly hned v pátek večer.

Jedenáctinásobný vítěz zlínské rallye a úřadující domácí mistr Jan Kopecký přišel o šanci na dobrý výsledek v sobotu, kdy ztratil přes dvě minuty kvůli defektu. Dvaačtyřicetiletý bývalý tovární jezdec Škody nakonec skončil až devátý a má už jen teoretickou šanci na obhajobu titulu. Kopecký kraloval „Barumce“ nepřetržitě od roku 2015.

„Byla to krásná, náročná soutěž a jsme rádi, že jsme v cíli. Bylo několik aspektů, které nás odsunuly dál v pořadí, ale je to sport,“ řekl Kopecký, jenž byl před defektem v pátém testu těsně druhý za Stříteským.

„Defekt na šotolině jsme nedokázali ovlivnit. Byla to ale nádherná a zrádná vložka. Myslím si ale, že šotolina na ni nepatří, i když se může zdát, že to říkám kvůli defektu. Byly tam obrovské kameny a riziko průrazu bylo velké,“ podotkl nejzkušenější jezdec ve startovním poli.

Kopecký již v průběhu sezony několikrát uvedl, že má radost, že mladší generace jezdců se dere do popředí a český šampionát už není jen souboj mezi ním a Václavem Pechem. „Jsem rád, že Dominik dokázal Barumku vyhrát, a musí to pro něj být skvělý pocit. Je teď kousek od titulu a fakt si to zaslouží,“ řekl Kopecký, jenž v MČR klesl na třetí místo za Adama Březíka, který ve Zlíně skončil čtvrtý.

Šestým a posledním dílem MČR bude Rally Pačejov, která se pojede 21. a 22. září.

Barum Czech rallye Zlín, závod mistrovství Evropy a ČR:

1. Stříteský, Hovorka (ČR/Škoda Fabia RS) 1:41:56,7, 2. Wagner, Hainová (Rak., Něm./Škoda Fabia RS) -19,2, 3. Cais, Bacigál (ČR, SR/Škoda Fabia RS) -24,0, 4. Březík, Krajča (ČR/Škoda Fabia RS) -37,9, 5. Mareš, Bucha (Toyota GR Yaris) -41,6, 6. Llarena, Fernándezová (Šp./Škoda Fabia RS) -1:22,3, 7. Marczyk, Gospodarczyk (Pol./Škoda Fabia RS) -1:58,4, 8. Neubauer, Ettel (Rak./Škoda Fabia RS) -2:21,4, 9. Kopecký, Hloušek (ČR/Škoda Fabia RS) -2:31,0, 10. Pech, Uhel (ČR/Škoda Fabia R5) -3:15,3.

Průběžné pořadí MČR: 1. Stříteský 237,5 b., 2. Březík 185,5, 3. Kopecký 184,5.

Průběžné pořadí ME: 1. Paddon (N. Zél./Hyundai i20) 96, 2. Franceschi (Fr./Škoda Fabia RS) 82, 3. Marczyk 72.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme