Kanoista Fuksa se stal podvanácté evropským šampionem, na hrách v Krakově ovládl pětistovku

Kanoista Martin Fuksa je podvanácté mistrem Evropy. Na Evropských hrách v Krakově v sobotu získal zlato na neolympijské pětistovce, kterou na kontinentálním šampionátu ovládl už podeváté.

Krakov (Aktualizováno: 15:10 24. 6. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Fuksa doufá, že v cíli závodu na kilometr při mistrovství světa v Duisburgu zatne pěst

Martin Fuksa doufá, že v cíli závodu na kilometr při mistrovství světa v Duisburgu zatne pěst | Foto: Iva Roháčková | Zdroj: ACS Dukla

Třicetiletý Fuksa začal ve finále rozvážně, v polovině trati mu patřilo čtvrté místo, ale pak se už jeho černá loď posouvala nezadržitelně do čela. Zvítězil s bezpečným náskokem téměř devíti desetin sekundy před Catalinem Chirilou z Rumunska, bronz získal moldavský kanoista Serghei Tarnovschi.

„Začátek samozřejmě vypálím se všema, budu se jich držet, ale budu šetřit síly na poslední dvoustovku a tam zkusím nastoupit. To jsem přesně udělal, kluci mi po pár záběrech vůbec nestačili a já si říkal, že to není možné. Nakonec to tak bylo a dopádloval jsem takhle až do cíle a to je super,“ řekl spokojený Fuksa po zisku zlaté medaile Radiožurnálu Sport.

Od roku 2013 Fuksa na pětistovce na evropském šampionátu neprohrál, pokud na ní závodil. V Krakově obhájil loňské zlato z Mnichova. Celkem má z mistrovství Evropy šestnáct medailí, je také dvojnásobným mistrem světa.

Kajakář Jakub Špicar skončil ve finále pětisetmetrové trati pátý, na bronz ztratil půl sekundy. Kajakářka Anežka Paloudová dojela sedmá, kanoistka Martina Malíková rovněž. Na dvoustovce dojela smíšená deblkanoe Antonín Hrabal, Denisa Řáhová na osmém místě.

Lukáš Kaleta, mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme