Cyklista Vacek dojel v sedmé etapě Vuelty druhý za Belgičanem Van Aertem. Vedení udržel O'Connor

Cyklista Mathias Vacek spurtoval druhý v sedmé etapě Vuelty. Nestačil jen na Belgičana Wouta van Aerta a zopakoval druhou pozici ze sobotní zahajovací časovky. Dvaadvacetiletý člen týmu Lidl-Trek se po necelém týdnu závodu postaral už o třetí české umístění mezi nejlepšími třemi, ve středu triumfoval v hromadném spurtu Pavel Bittner těsně právě před Van Aertem.

Córdoba (Španělsko) (Aktualizováno: 20:13 23. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mathias Vacek v cíli první etapy Vuelty 2024

Mathias Vacek v cíli první etapy Vuelty 2024 | Foto: IMAGO sportfotodienst | Zdroj: Profimedia

Dvaadvacetiletý debutant na jedné z Grand Tours Vacek se utkal s Van Aertem o vítězství po 180,5 km v Córdobě. V posledním kilometru se za hvězdným Belgičanem vyvezl a zaútočil, vedoucí muž bodovací soutěže mu však nedal šanci a po pondělní třetí etapě si dojel na 79. ročníku Vuelty pro druhé vítězství.

Kolumbijec Urán při pádu na Vueltě utrpěl zlomeninu v kyčli, kvůli zranění předčasně končí kariéru

Číst článek

V hlavní zhruba třicetičlenné skupině dojeli všichni favoriti na celkové prvenství. V čele průběžného pořadí zůstal čtvrteční vítěz Ben O'Connor z Austrálie před trojnásobným šampionem Primožem Rogličem ze Slovinska, jenž díky bonifikačním sekundám mírně stáhl odstup na stále výrazných 4:45 minuty. „Ve sprintech nemám proti Primožovi moc šancí, ale na to, abyste najeli tolik času, potřebujete takových bonusů spoustu,“ uvedl O'Connor.

Peloton v jinak relativně rovinaté etapě podle očekávání roztrhalo náročné šestikilometrové stoupání zhruba 25 km před cílem. Po něm se z vedoucí skupiny vydal do úniku Marc Soler, ale ta i díky obětavé práci loňského šampiona Seppa Kusse z USA, jenž pracoval pro týmového kolegu Van Aerta, Španěla 3,5 km před cílem dostihla.

„Myslel jsem, že se do cíle dostane mnohem větší skupina. Věděl jsem, že ten kopec je těžký, ale neočekával jsem, že to tak peloton roztrhá. Sepp poté odvedl úžasnou práci. Myslím, že si lidé neuvědomují, jaké to je, když máte méně než 60 kilogramů a musíte takhle tahat na rovině,“ ocenil svého kolegu z týmu Visma-Lease a Bike Van Aert, jenž byl na letošní Vueltě dvakrát první, dvakrát druhý a jednou třetí.

Kuss je aktuálně v průběžném pořadí až patnáctý s šestiminutovou ztrátou na čelo. „To tempo bylo pekelné, ale když jsem viděl, že tam Wout je, bylo mi jasné, že to bude dobrý den. Dotáhnout se na Solera bylo utrpení, ale teď mi to připadá, jako kdybych vyhrál i já,“ uvedl dlouholetý pomocník hvězd Jonase Vingegaarda či Rogliče, jenž si loni na Vueltě dojel pro největší životní triumf.

Bývalý trojnásobný mistr světa v cyklokrosu Van Aert potvrdil na posledních stovkách metrů roli největšího favorita na etapové vítězství a oplatil Vackovi porážku ze sobotní časovky, v níž skončil za českým cyklistou těsně třetí. Van Aert si tak pojistil vedení v bodovací soutěži, v níž má s 203 body náskok 41 bodů před Australanem Kadenem Grovesem. Na dalších místech jsou oba čeští debutanti, Bittner je třetí s 81 body a na čtvrté místo se posunul Vacek (57).

Zvrat na Vueltě. Novým lídrem je po suverénním triumfu v šesté etapě Australan O'Connor

Číst článek

„To stoupání bylo strašně těžké, ale bojoval jsem, chtěl jsem to přežít. Věděl jsem, že když to přežiju, můžu se dostat do menší skupiny, která dojede do cíle. Na vrcholu jsme trochu zaostávali, ale po sjezdu jsme se dostali zpátky,“ popsal Vacek v televizním rozhovoru průběh etapy.

V závěru ho lídr jeho týmu pro celkové pořadí Mattias Skjelmose z Dánska dostal až za Van Aerta a český mladík bojoval o vítězství. „Sprint jsem zahájil brzo, ale druhé místo za jezdcem, jako je Van Aert, je pro mě docela dobré. Jsem s tím opravdu spokojený,“ uvedl olympionik z Paříže, jenž se v průběžném pořadí posunul na 55. místo.

Jednadvacetiletý Bittner v hlavní skupině chyběl. Do cíle dojel s odstupem 7:41 minuty na 87. pozici, celkově mu patří 131. místo.

Sobotní 8. etapa odstartuje ve městě Úbeda a měří 159 kilometrů. Cyklisty čeká na trase nejprve vrchařská prémie druhé kategorie a poté pětikilometrové stoupání třetí kategorie do cíle v Cazorle.

Cyklistický závod Vuelta - 7. etapa (Archidona - Córdoba, 180,5 km):

1. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike) 4:15:39, 2. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek), 3. Miquel (Šp./Equipo Kern Pharma), 4. Küng (Švýc./Groupama-FDJ), 5. Hermans (Belg./Alpecin-Deceuninck), 6. Pacher (Fr./Groupama-FDJ) všichni stejný čas, ...87. Bittner (ČR/dsm-firmenich-PostNL) -7:41.

Průběžné pořadí: 1. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 27:44:07, 2. Roglič (Slovin./Red Bull-bora hansgrohe) -4:45, 3. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -4:59, 4. Mas (Šp./Movistar) -5:23, 5. Rodríguez (Šp./Arkéa-B&B Hotels) -5:26, 6. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -5:29, ...55. M. Vacek -21:22, 131. Bittner -48:31.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme