Olympijský rok: Tetování jsou můj druh odpočinku. Několik jich ani nemá význam, říká Vondroušová

Pokud jí to zdraví dovolí, už za týden by měla Markéta Vondroušová začít obhajovat titul na wimbledonské trávě. A za měsíc pak startovat na letních hrách v Paříži. Stanice Radiožurnál Sport postupně představí v časosběrných dokumentech seriál Olympijský rok, první díl se věnuje příběhu nejlepší české tenistky současnosti.

Olympijský rok Praha/Sokolov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Vondroušová na antuce během French Open

Markéta Vondroušová na antuce během French Open | Foto: Alain Jocard | Zdroj: Profimedia

Občas se stává, že se při rozhovorech reportéři Markéty Vondroušové ptají na vytetované obrázky a vzkazy. Například po prvním kole Roland Garros otázku na možné tetování s pařížskou tematikou na kurtu dostala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tetování

„To platilo s Honzou Hernychem jenom po vítězném Wimbledonu,“ vysvětluje Vondroušová.

Fanoušci znají také příběh z loňského Wimbledonu a sázku s koučem Janem Hernychem, který musel dodržet slib, ačkoli není příznivcem tetování, jak tehdy říkal. Ale malý letopočet připomínající velký triumf si nechal na kůži zvěčnit.

Sama česká tenistka má dnes na svém těle spoustu obrázků a vzkazů, přitom tato záliba vznikla nenápadně a dlouho zřejmě spala.

Hory a kamzík

„Vzniklo to zvláštním způsobem. Markéta o tetování mluvila, a tak jí moje sestra k patnáctým narozeninám koupila poukaz na tetování. Ale doma to leželo přes dva roky, myslím, že na to asi neměla čas. Poté tedy šla, ale je to schované v tenisce, na noze má zvěčněné hory. Tatér v Sokolově se jí ptal, co to vlastně je, a jestli má vytetovat i kamzíka. Tuhle příhodu si pamatuju,“ směje se Jindřiška Anderlová, maminka Markéty Vondroušové.

„Poté se to rozjelo, ale ani nevím, kde se ten impulz vzal. Okrajově si toho všímám, ale jak je toho moc, tak jsem to ani nevnímáte. Já ze začátku hudrovala a Markétě jsem říkala, ať si představí sebe v 50 letech. Tomu se smála a já to pak vzdala. Když pár let zpět začala nastupovat v televizi a v tílku bylo vše vidět, tak jsem se snažila dělat, že to nevidím. Když se koukám na jiné tenistky, třeba Terezu Martincovou, tak se mi to líbí. Ale vlastně nevím, proč to má moje dítě. Tahle vášeň mě překvapila, ale já to spíš nepochopím. Ty obrázky do sebe nezapadají, ale má to vždycky nějaký význam,“ popisuje Anderlová.

Tenistka Tereza Martincová | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: Profimedia

„Několik jich ani nemá význam. Některé tetování máme společné se sestrou, ta do toho taky začíná padat. Pro mě jsou ale druh odpočinku, zároveň obdivuju tatéry. Umí neuvěřitelné věci,“ popisuje Vondroušová.

To možná souvisí i s tím, že tenistka ráda dělá lidem radost. Při trénincích na pražské Štvanici tenistka své blízké umí překvapit třeba tím, že jim objedná něco speciálního.

„Hrozně ráda někomu něco kupuju a tím jím dělám radost, zároveň ale moc nemusím, když mi někdo něco koupí,“ vypráví Markéta Vondroušová, která by jistě ráda potěšila i své fanoušky na dalších velkých akcích.

Zranění na trávě

Minulý týden ale na turnaji v Berlíně uklouzla a při pádu se poranila. Pokud bude moci odletět na Wimbledon, k obhajobě loňského titulu by nastupovala jen s minimální zápasovou praxí na travnatém povrchu.

V seriálu se objeví devět sportovců v osmi sportovních disciplínách. Reportáže a rozhovory z jejich zákulisí budete moct poslouchat živě na Radiožurnálu a Radiožurnálu Sport nebo zpětně v podcastových aplikacích a přečtete si je i na serveru iROZHLAS.cz.

Sportovci v projektu Radiožurnálu Sport

Judista Lukáš Krpálek
Vodní slalomář Jiří Prskavec
Tenistka Markéta Vondroušová
Cyklistka Iveta Miculyčová
Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner
Moderní pětibojař Martin Vlach
Šéf olympijské výpravy Martin Doktor
Paralympijský lukostřelec David Drahonínský

Radiožurnál a Radiožurnál Sport nabízí Olympijský rok už počtvrté. Poprvé si sportovci pozvali mikrofon k sobě domů před letními olympijskými hrami v Riu de Janeiru 2016. Následovaly zimní hry v Pchjongjangu a letní v Tokiu.

Jaroslav Plašil, Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme