‚Prioritou je zdraví sportovců.‘ Seina je příliš znečištěná, triatlonisté poplavou nejdřív ve středu

Triatlonisté se v úterý na olympijských hrách v Paříži kvůli špatné kvalitě vody v řece Seině nepředstaví. Odstartovat měli v 8.00, ale organizátoři společně s triatlonovou federací informovali o tom, že po vydatných deštích v pátek a v sobotu přesahují hodnoty znečištění na některých místech povolený limit a závod odložili na středu po ženách. Ty by měly začít v 8.00, muži pak od 10.45.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Triatlonisté nemohou trénovat kvůli znečištěné Seině

Triatlonisté nemohou trénovat kvůli znečištěné Seině | Foto: Fabrizio Bensch | Zdroj: Reuters

Triatlonisté ze zdravotních důvodů nemohli v Seině dva dny trénovat. Před úterním plánovaným závodem se situace zlepšila, ale ne dostatečně. Koncentrace enterokoků a bakterií E.coli je místy vyšší, než jsou limitní hodnoty. „Opakujeme, že prioritou je zdraví sportovců,“ uvedl v prohlášení organizační výbor i vedení federace.

Do vyčištění Seiny investovali francouzští pořadatelé 1,4 miliardy eur (35,5 miliardy korun) a mimo jiné nechali vybudovat speciální nádrže na odpadní vody. Ani to však nepomohlo a kvalita vody v řece se po dvoudenním dešti zhoršila.

3:48

‚Tyhle olympijské hry, to je ekonomická katastrofa‘. Pařížští podnikatelé si stěžují na odliv turistů

Číst článek

V závodu triatlonistek se představí i Petra Kuříková. Smíšená štafeta by se poté měla uskutečnit 5. srpna. V Seině se mají 8. a 9. srpna konat také závody v dálkovém plavání, v nichž se představí i Martin Straka.

Pro případ, že by se kvalita vody v řece včas nezlepšila, pořadatelé vyčlenili tento pátek jako náhradní termín pro individuální závody v triatlonu, smíšená štafeta by se mohla přesunout až na 6. srpna.

V extrémním případě pak umožňují pravidla soutěžit v duatlonu bez plavecké části. Dálkoví plavci by se v případě přetrvávajících problémů přesunuli do Vaires-sur-Marne, kde se konají veslařské a kanoistické soutěže.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme