‚Myslel jsem, že je to něco z moře.‘ Maskotem olympijských her v Paříži je Frygická čapka

Žádné olympijské hry by se dnes už neobešly bez maskotů. Při minulých hrách to často bývaly postavičky zvířat. Třeba na olympiádě v Los Angeles v roce 1984 to byl orel Sam. V Riu de Janeiru před osmi lety to byla zase postavička jménem Vinicus, která představovala hned několik zvířat najednou. Organizátoři olympijských her ve Francii si však raději vybrali červenou revoluční čapku.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maskot letních olympijských her v Paříži

Maskotem olympijských her v Paříži je Frygická čapka | Foto: Stephanie Lecocq | Zdroj: Reuters

„Ten maskot je opravdu roztomilý. Moc se mi líbí,“ říká malý Paulin, který přišel na olympijský stadion s matkou. Někteří diváci netuší, že maskot, který tancuje u bazénu, je vlastně revoluční čepice. „Myslel jsem si, že je to nějaký podmořský tvor, prostě něco z moře,“ směje se Chandler ze Spojených států.

Přehrát

00:00 / 00:00

‚Připomíná hodnoty francouzské republiky.‘ Fanoušci v Paříži si oblíbili maskota her, Frygickou čapku

Maskot francouzských olympijských her je takzvaná Frygická čapka. Její jméno je odvozené od antického království Frýgie, které se nacházelo na území dnešního Turecka. Čapka se proslavila hlavně koncem 18. století v období Velké francouzské revoluce, kdy ji nosili Jakobíni.

Francouzští revolucionáři ji tehdy ztotožnili s jinou čapkou jménem Pileus, kterou Římané dávali propuštěným otrokům. Červená frygická čapka se tak stala symbolem svobody, kterou nosí i postava Marianne.

Maskot letních olympijských her v Paříži | Foto: Stephanie Lecocq | Zdroj: Reuters

„Čapka připomíná hodnoty francouzské republiky. Hodnoty, pro které francouzský lid bojoval. Je to volnost, rovnost a bratrství. Jde o hesla, kterými se Francouzi řídí skoro 300 let. Občas mám dojem, že od těchto hodnot ustupujeme. Je proto dobře, že je tento maskot zdůrazňuje,“ popisuje Géraldine, které se líbí, že je maskot vtipný, dokáže upoutat pozornost a zároveň ztělesňuje hodnoty francouzské republiky.

‚Velký úspěch‘

Maskoty olympijských her potkáte nejen na stadionech, ale také přímo v centru Paříže, třeba jak u žlutého kontejneru vyzývají návštěvníky, aby třídili odpad. Na jednu stranu sice maskoti vystupují jako ekologové, ale na druhou stranu je to taky velký komerční hit.

„Ano má opravdu velký úspěch. Hodně se prodává. Musíme být často zásobení. Lidem se líbí,“ popisuje Sarah, která má na starosti obchody na několika olympijských sportovištích včetně Velkého paláce a mostu Alexandra III.

Maskot letních olympijských her v Paříži | Foto: Esa Alexander | Zdroj: Reuters

Upřesňuje, že červenou revoluční čepici prodávají hned v několika podobách: „Maskoty prodáváme ve formě plyšáků i malých přívěšků, které si můžete připnout třeba na batoh. Máme ale i větší o velikosti patnáct centimetrů, a v megastoru dokonce XXL verze, které jsou stejně velké jako člověk. Prodáváme taky magnety, klíčenky a trička s maskoty.“

Organizátoři olympijských her věří, že i díky olympiádě a červené revoluční čapce zažehnou ve Francii sportovní revoluci, a lidé začnou víc sportovat.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme