Jen pět ruských sportovců opravdu splnilo podmínky, aby mohli do Paříže, tvrdí nizozemská organizace

Mezinárodní olympijský výbor zakázal sportovcům z Ruska a Běloruska startovat pod vlajkou svých států, a olympiády v Paříži se tak účastní jen patnáct ruských sportovců, kteří soutěží jako „neutrální jednotlivci“. Získali povolení až po přísném prověření. Startovat nesměli ti, kdo podporují invazi na Ukrajinu anebo uzavřeli smlouvu s vojenskou nebo národně-bezpečnostní agenturou své země, píše Moscow Times. Někteří přesto kritéria nesplnili.

Svět ve 20 minutách Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská cyklistka Tamara Dronovová v Paříži

Ruská cyklistka Tamara Dronovová v Paříži | Foto: Arne Mill | Zdroj: ČTK / imago sportfotodienst

Mezinárodní olympijský výbor zřídil i komisi, která hodnotila příspěvky potenciálních účastníků her na sociálních sítích. Zpráva nizozemské lidskoprávní organizace Global Rights Compliance (GRC) však zjistila, že všichni ruští sportovci kromě pěti stanovené podmínky porušují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výběr z komentářů, analýz a reportáží zahraničních médií

Vyhověli jim pouze kanoista Zachar Petrov, cyklista Gleb Syrica a tenisté Daniil Medveděv, Roman Safiullin a Jekatěrina Alexandrovová, popisuje Moscow Times.

Aby účastníci olympiády mohli být označeni za neutrální, nesměli vyvíjet „jakoukoli činnost nebo komunikaci“, která by mohla být spojována s podporou války na Ukrajině, a to ani na sociálních sítích.

U všech kromě zmíněné pětice však nizozemská organizace zjistila, že na instagramu nebo platformě X schvalovali proválečné příspěvky. Tenistky Diana Šnajderová, Mirra Andrejevová a Jelena Vesninová a cyklistka Alena Ivančenková k nim připojovaly „lajky“.

Macron je ‚pobouřený a smutný‘ z útoků na tvůrce zahájení olympiády. Případ online šikany řeší policie

Číst článek

Ivančenkové se například v září 2022 líbil příspěvek, který hanlivě označoval Ukrajince a nazýval kyjevskou vládu „banderovci“, což je výraz pro příznivce ukrajinského nacionalisty Stepana Bandery, který Moskva často používá k odůvodnění svého tvrzení, že „Ukrajinu denacifikuje“.

Proválečná tematika pronikla v Rusku do všech složek společnosti, včetně sportu. Gymnastka Anžela Bladcevová se v roce 2023 zúčastnila soutěže na trampolíně v Krasnodarském kraji. Vystoupila tam před symbolem „Z“ s oranžovo-černými pruhy georgijevské stuhy, která je tradičním symbolem ruských válečných veteránů a vyjádřením podpory válce na Ukrajině.

Bez vazeb na armádu?

Ruští sportovci, kteří se účastní olympijských her jako neutrální, také nesmějí mít vazby na armádu nebo bezpečnostní složky. U několika z nich však byly takové vazby zjištěny anebo panuje podezření, že existují.

Plavec Jevgenij Somov, tenista Pavel Kotov a kanoistka Olesja Romasenková jsou členy sportovního klubu, který provozuje ruské ministerstvo obrany. Všichni jeho členové museli složit přísahu věrnosti ruským ozbrojeným silám a absolvovat vojenskou službu.

Ruské televize nebudou vysílat olympijské hry. Naposledy se ke stejnému kroku odhodlaly v roce 1984

Číst článek

U cyklistky Tamary Dronovové a kanoisty Alexeje Korovaškova byly zase zjištěny vazby na ruské bezpečnostní orgány. Jsou totiž členy sportovního klubu Dynamo, který se věnuje tělesné výchově pracovníků Federální služby bezpečnosti, Národní gardy Rosgvardije a ruské rozvědky.

Dronovová také podle nizozemské nevládní organizace podpořila invazi na Ukrajinu svou účastí na cyklistickém šampionátu v Sevastopolu a tréninkem na Krymu.

Korovaškov byl zase obviněn z porušení Olympijské charty tím, že reprezentuje separatistický moldavský region Podněstří. Narodil se sice na Ukrajině, ale vyrostl v Podněstří a tamější proruská vláda ho považuje za prvního občana tohoto odštěpeneckého regionu, který se účastní olympijských her.

OBRAZEM: Manželé Pavlovi navštívili olympijský festival v Mostě. Špotáková je učila házet oštěpem

Číst článek

Podněstří uznávají jen dva další separatistické státy s vazbami na Moskvu – Abcházie a Jižní Osetie.

Nizozemská organizace argumentuje tím, že mezinárodní společenství považuje Podněstří za součást Moldavska. Povolení, aby Korovaškov soutěžil jako neutrální sportovec, přestože má ruský pas, proto porušuje pravomoc moldavského národního olympijského výboru.

Mluvčí Mezinárodního olympijského výboru však v reakci na nizozemská obvinění uvedl, že „všichni sportovci byli prověřeni podle rozhodnutí Výkonné rady výboru a stanovených zásad“, uzavírá server Moscow Times.

Poslechněte si i další analýzy a reportáže ze záznamu v úvodu článku. Hlavním tématem předvolební kampaně Kamaly Harrisové bude obnovení práva na potrat. Rusko zpřísnilo zákon o „nežádoucích organizacích“. K odchodu venezuelského prezidenta Nicoláse Madura mohou přispět Američané. A teploty na planetě stoupají tak rychle, že její části budou brzy neobyvatelné.

Gita Zbavitelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme