‚Chceme vidět box v programu v LA.‘ Mezinárodní olympijský výbor hledá nového pořadatele

Box potřebuje nový celosvětový řídící orgán, aby se znovu objevil v programu olympijských her. Na tiskové konferenci v Paříži to v úterý řekl mluvčí Mezinárodního olympijského výboru Mark Adams. MOV loni vyloučil ze svých řad Mezinárodní boxerskou asociaci (IBA), protože neprovedla požadované reformy. Olympijský turnaj řídí stejně jako před třemi roky v Tokiu sám. V programu příštích her v roce 2028 box zatím chybí.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arlen Lopez Cardona z Kuby v utkání proti Oleksandru Khyzhniakovi z Ukrajiny

Mezinárodní olympijský výbor hledá nového pořadatele boxu (ilustrační foto) | Foto: Peter Cziborra | Zdroj: Reuters

„Chceme vidět box v programu v LA. Teď je na boxerské komunitě, aby se dala dohromady a byla tu pro sport a pro sportovce,“ řekl Adams.

‚Začínala jsem s ničím.‘ Boxerka Chalífová si na tréninky vydělávala prodejem šrotu

Číst článek

Loni vznikla organizace World Boxing, která momentálně sdružuje 37 národních svazů včetně české asociace. MOV ji ale neuznává. IBA, která začala řídit box v roce 1946, má zhruba 200 členských zemí. V jejím čele stojí kontroverzní Rus Umar Kremljov, se kterým vedou olympijští funkcionáři dlouhodobé spory kvůli problémům v oblastech řízení, financí, rozhodování zápasů a etiky.

Nyní k tomu přibyly neshody kolem účasti dvou boxerek na hrách v Paříži. Alžířanka Imán Chalífová a Lin Jü-tching z Tchaj-wanu, které startují v olympijském turnaji, byly loni diskvalifikovány v průběhu mistrovství světa pořádaném IBA. Asociace tehdy uvedla, že nesplnily kritéria potřebná k účasti. Chalífová přitom na MS obhajovala stříbro a Lin Jü-tching má dokonce dva tituly.

Kontroverzní boxerská asociace vyplatí Cariniové odškodné 50 tisíc dolarů za zápas s Chalífovou

Číst článek

Kremljov jejich účast na hrách kritizoval. V pondělí IBA na tiskové konferenci uvedla, že obě boxerky byly loni vyloučeny ze šampionátu na základě chromozomových testů pohlaví. Kremljov navíc řekl, že měly zvýšenou hladinu testosteronu. Podle lékaře IBA Jannise Filippatose však tehdy množství testosteronu u boxerek zjišťováno nebylo.

Po tiskové konferenci, která podle médií vnesla do celé záležitosti ještě větší zmatek, se ozvali zástupci Tchaj-wanu. Boxerské asociaci hrozí žalobou kvůli „neustálému zveřejňování nepravdivých informací, zakrývání faktů a snaze zasahovat do průběhu akce bez ohledu na práva a zájmy sportovců.“

Podle regulí MOV obě boxerky na hrách startovat mohou. Pozornost k nim přitáhl osmifinálový zápas Chalífové proti Italce Angele Cariniové, která inkasovala od Alžířanky několik tvrdých ran a po 46 sekundách se rozhodla v utkání nepokračovat.

‚Právo sportovat bez diskriminace‘

„Každý člověk má právo provozovat sport bez diskriminace,“ napsal v oficiálním vyjádření Mezinárodní olympijský výbor. Všichni účastníci boxerského turnaje podle něj dodržují pravidla způsobilosti a přihlášky do soutěže, jakož i všechny platné lékařské předpisy stanovené PBU. Stejně jako u předchozích olympijských soutěží v boxu se pohlaví a věk sportovců určují podle jejich pasu.

„Ve zprávách jsme zaznamenali zavádějící informace o dvou sportovkyních, které startují na olympijských hrách v Paříži 2024. Tyto dvě sportovkyně se již řadu let účastní mezinárodních soutěží v boxu v kategorii žen, včetně olympijských her Tokio 2020, mistrovství světa Mezinárodní boxerské asociace (IBA) a turnajů pod záštitou IBA. Tyto dvě sportovkyně se staly obětí náhlého a svévolného rozhodnutí IBA. Ke konci mistrovství světa IBA v roce 2023 byly náhle diskvalifikovány bez jakéhokoli řádného procesu,“ vysvětluje MOV.

„Pravidla způsobilosti by se neměla měnit v průběhu probíhající soutěže a jakákoli změna pravidel musí probíhat podle příslušných postupů a měla by být založena na vědeckých důkazech. MOV se zavázal chránit lidská práva všech sportovců účastnících se olympijských her podle Olympijské charty, Etického kodexu MOV a Strategického rámce MOV pro lidská práva. MOV je zarmoucen zneužíváním, kterému jsou oba sportovci v současné době vystaveni,“ doplnil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme