Australský pozemní hokejista si nechal amputovat prst, aby stihl olympiádu. ‚Nebyl čas přemýšlet,‘ říká

Olympijské hry v Paříži začnou za necelý týden, velká sportovní událost ale přináší zajímavé příběhy už teď. Australský pozemní hokejista Matt Dawson pro účast na Hrách ve Francii obětoval doslova kus vlastního těla.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Australský pozemní hokejista Matt Dawson

Australský pozemní hokejista Matt Dawson | Foto: DIRK WAEM / BELGA MAG / Belga via AFP | Zdroj: Profimedia

Do oficiálního zahájení olympijských her v Paříži v pátek 26. července zbývá šest dní. Sportovci jsou pro účast na olympiádě ochotní udělat skoro cokoliv a potvrzuje to i případ australského pozemního hokejisty Matta Dawsona, který neváhal podstoupit výrazný zákrok.

Dawson obětoval pro start v Paříži doslova kus prstu, který si nechal amputovat. Třicetiletý Australan si nedávno zlomil prsteníček pravé ruky a hrozilo, že o olympijské hry přijde. Lékaři mu podle informací agentury Reuters nabídli dvě možnosti. Buď dlouhodobou léčbu, nebo amputaci. A stříbrný medailista z Her v Tokiu před třemi lety měl brzy jasno.

„Neměl jsem moc času přemýšlet. Žena nechtěla, abych udělal unáhlené rozhodnutí. Ale měl jsem k dispozici všechny dostupné informace týkající se nejen účasti na olympiádě, ale i dopadů na zdraví a fungování v běžném životě,“ řekl Dawson australské televizi Seven Network. Pozemního hokejistu z Austrálie tak díky velkému sebeobětování čekají už třetí olympijské hry.

Uznání od trenéra

Dawsonovo rozhodnutí nechat si amputovat kus prstu vyvolalo pozitivní ohlasy. Trenér australské reprezentace pozemních hokejistů Colin Batch hráčovo gesto ocenil. „Zaslouží si uznání, protože je vidět, že o olympiádu opravdu stojí. Nejsem si jistý, že bych pro něco takového našel dost odvahy,“ řekl Televizi Seven Network.

Pozemní hokejisté Austrálie budou v Paříži obhajovat stříbrné medaile z Tokia, kde ve finále prohráli s Belgií. V základní skupině narazí znovu na Belgii, a dále se utkají taky s Indií, Argentinou, Novým Zélandem a Irskem. Do čtvrtfinále postoupí nejlepší čtyři výběry.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme