#nechtejipracovat. Sportovní redaktorky se brání proti sexuálnímu obtěžování fanoušky

Sportovní novinářky musí čelit nejenom na právě probíhajícím mistrovství dotěrným fanouškům. Brazilské redaktorky proto rozjely kampaň s portugalským názvem #deixaElaTrabalhar, v českém překladu #nechtejipracovat.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci na fotbalovém mistrovství světa

Fanoušci na fotbalovém mistrovství světa | Foto: Gleb Garanich | Zdroj: Reuters

Brazilské sportovní novinářky založily svou kampaň na sociálních sítích už v březnu, kdy zveřejnily na Twitteru video propagující jejich projekt. Velkému zviditelnění se akci dostalo právě během fotbalového šampionátu, kdy se musí novinářky vypořádávat s nechtěnou pozorností.

‚O většině incidentů se ani nedozvíme.‘ Největším problémem šampionátu je podle FIFA sexismus

Číst článek

Jednou z reportérek i Julieth González Theránová z Kolumbie, která pracuje pro německou televizní stanici Deutsche Welle's Spanish News. Právě ji muž během živého vstupu chytil za ňadro a políbil na krk. Reportérka pak živý vstup sice dokončila, ale evidentně rozzlobená.

Theránová následně video s celým incidentem umístila na svůj instagramový profil a napsala k němu, že ženy novinářky si podobné zacházení nezaslouží. Také zmiňuje, že by se jasně měla určitě hranice mezi nákloností a obtěžováním.

Brazilské reportérce - Julii Guimaraesové - se stalo něco podobného na šampionátu už dvakrát, ale v druhém případě dokázala dotěrného fanouška velmi rychle odklidit z cesty.

„Je to hrozné, cítím se tak bezmocná a zranitelná. Tentokrát jsem zvládla odpovědět, ale je smutné, že lidé mají pocit, že je to jejich právo tohle udělat,“ řekla k tomu pro Globo Esporte Guimaraesová.

Tyto dva případy rozhodně nejsou ojedinělými incidenty během fotbalového mistrovství. Spousta dalších reportérek přidává své zážitky právě pod #letherwork nebo #deixaElaTrabalhar na sociální sítě.

Podle jedné z reportérek Luizy Oliveirové je to dané pořadatelskou zemí, protože „ruská společnost je stále dost konzervativní a dostatečně se nevěnuje ochraně práv žen.“ Jí samotné, ani jejím kolegyním se v Brazílii nikdy nic podobného nestalo.

bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme