Sezona Jaromíra Jágra: 46 bodů, překonávání historických milníků, ale i marný boj o play-off

Od konce základní části NHL uběhlo už několik týdnů, takže hráči týmů, které se neprobojovaly do play-off, už dávno mají sbaleno a mohou vyhlížet předčasnou dovolenou. To se týká i nejsledovanějšího českého hokejisty Jaromíra Jágra, kterému s Floridou boje o Stanley Cup unikly o 14 bodů. Týmovým úspěchem sice pro legendární 68 sezona neskončila, ale i tak překonala řadu milníků. A byl u toho i zpravodajský server iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Jágr v zápase proti Torontu

Jaromír Jágr v zápase proti Torontu | Zdroj: Reuters

Ještě před tím, než sezona začala, se musela hokejová Florida vypořádat s nepříjemnou zprávou. Spoluhráč Jaromíra Jágra z první formace Panterů Jonathana Huberdeau si totiž v přípravném zápase proti New Jersey ošklivě poranil kotník a hned bylo jasné, že si pár měsíců nezahraje.

Úvod základní části NHL byl ve znamení skvělých výkonů mladíků – nováček Auston Matthews debutoval čtyřmi góly a pozadu nezůstávala ani jednička draftu z roku 2015 Connor McDavid.

„Tihle hráči nejsou mladíčkové, o kterých by někdo pochyboval. Byli draftováni jako jedničky, všichni věděli, že jsou schopni hrát proti nejlepším hráčům na světě. Ukázali to i na Světovém poháru – ať je to McDavid nebo Matthews. Už od prvního roku patří mezi nejlepší hráče světa," hodnotil v říjnu Jaromír Jágr pro Český rozhlas výkony nastupující generace hráčů.

Jemu samotnému však vstup do nového ročníku moc nevyšel, když v prvních 17 duelech zaznamenal jen šest bodů.

Postupem času se sice Jágrova produktivita zlepšovala, ale floridští Panteři stále zůstávali mimo pozice zaručující play-off.

Na konci listopadu proto vedení floridského celku odvolalo trenéra Gerarda Gallanta, který přitom v předešlém ročníku dovedl Pantery k vítězství v Atlantické divizi. Na lavičku se poté postavil generální manažer klubu Tom Rowe.

Výměna kouče však Floridě nepomohla, trápení mužstva ze Sunrise pokračovalo dál. Navzdory tomu o sobě dával vědět Jaromír Jágr, který se 20. prosince dostal na druhé místo historické produktivity. Ve vítězném zápase proti Buffalu si připsal tři asistence – ta poslední z nich znamenala bod číslo 1887, čímž Jágr dorovnal druhého Marka Messiera.

„Před sezonou jsem věděl, že když se nezraním a budu důstojně hrát, tak je otázka času, než těch 19 bodů přijde," řekl český útočník po utkání Českému rozhlasu. Body se však zabývat nechtěl. „Teď se spíš starám o to, abychom nějakým způsobem zachránili sezonu. Máme 50 zápasů do konce a jsme mimo play-off. Všichni si mysleli, že po minulé sezoně budeme hrát ještě líp a podívejte, jak to vypadá. Nehrajeme moc dobře. Máme spoustu mezer v obraně."

Dva dny poté se Jágr na druhém místě osamostatnil. Floridský klub při té příležitosti nechal zastavit hru a přímo na ledové ploše byla hráči s číslem 68 předána pamětní stříbrná hokejka.

To však nebylo všechno, jelikož se na začátku ledna v Sunrise odehrál zápas, jenž měl podtitul „Jágrova noc." Oslavenec si však speciální duel proti Nashvillu, který Florida i díky jeho nahrávce vyhrála 2:1, moc neužil.

„Ráno po rozbruslení jsem se šel strečovat a něco jsem si udělal se zády, takže jsem nemohl vůbec chodit. Bylo by ale hrozné, kdybych na ten zápas nenastoupil. Měl jsem takové bolesti, že jsem si ten zápas neužil. Na druhou stranu jsem rád, že organizace Floridy nějakým způsobem ocenila ten bodový úspěch, na který jsem v této sezoně dosáhl," vysvětloval později Jágr.

Na konci ledna se mu dostalo další pocty, když byl na ceremoniálu v Los Angeles při příležitosti stého výročí NHL zaražen mezi 100 nejlepších hráčů historie ligy.

„Určitě by bylo cennější, kdybych tam nemusel. Poletím přes celou Ameriku tam a zpět, takže to bude docela náročné," vtipkoval Jágr před slavností. Akci si však nakonec užil – mimo jiné i proto, že se potkal s řadou bývalých spoluhráčů.

V únoru pak Florida prožila chvilkové oživění. Mezi 11. až 19. útorem vyhráli Panteři pět venkovních zápasů za sebou a přiblížili se příčkám zaručující play-off. Brzy poté ale opět přišel výkonnostní sestup a vidina bojů o Stanley Cup se Floridě rychle vzdálila.

O 20 bodů méně než před rokem

Jaromír Jágr nakonec v ročníku 2016/2017 nasbíral 46 kanadských bodů, což je o 20 méně než v předešlém roce. Na druhou stranu však odehrál všech 82 utkání – to se mu před tím podařilo jen pětkrát.

V klubovém bodování skončil Jágr čtvrtý, mezi českými hokejisty v NHL mu patřila šestá pozice, když za nejproduktivnějším Davidem Pastňákem zaostal o 24 zápisů.

 

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme