Viktoria Plzeň porazila v úvodním ligovém zápase Duklu Praha 3:1. O čisté konto přišla až v 81. minutě

Fotbalisté Plzně vstoupili do ligové sezony výhrou 3:1 na stadionu jediného nováčka nejvyšší soutěže Dukly Praha. Západočeský favorit rozhodl utkání prvního kola už v úvodním dějství, kdy se trefili Sampson Dweh a z penalty Pavel Šulc. Po změně stran si dal vlastní gól domácí Jan Peterka, v 81. minutě snížil střídající Filip Špatenka.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 22:18 20. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sampson Dweh otevřel gólový účet Plzně v novém ligovém ročníku

Sampson Dweh otevřel gólový účet Plzně v novém ligovém ročníku | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Plzeň v lize porazila Duklu poosmé za sebou. Západočeši vyhráli úvodní kolo poprvé od sezony 2021/22, v uplynulých dvou letech v premiérovém duelu nejvyšší soutěže nezvítězili. Pražanům výsledkově nevyšel návrat do ligy po pěti letech.

Zatímco obhájce titulu Sparta v pátečním úvodním utkání sezony nastoupila v základní sestavě bez většiny reprezentantů, Plzeňští hned od začátku nasadili všechny tři účastníky evropského šampionátu Robina Hranáče, Pavla Šulce i Lukáše Červa, jehož zranění z generálky nebylo vážné. Na lavičce Dukly nechyběl trenér Petr Rada, jemuž disciplinární komise odpustila zbytek trestu za údajnou rasistickou urážku z úvodu jarní části druhé ligy.

Trenér Rada může na lavičku Dukly už v úvodním ligovém kole, komise mu prominula zbytek trestu

Číst článek

Západočeši zahrozili jako první, Christophe Kabongo, jedna z letních posil, ve druhé minutě zamířil kousek nad. Pražané v úvodu s favoritem poměrně drželi krok, ale v devatenácté minutě po rohu inkasovali. Na centr Lukáše Kalvacha si naskočil Sampson Dweh a hlavičkou na zadní tyč otevřel skóre. Liberijský zadák si připsal třetí gól v české lize.

Dukla po sympatickém úvodu postupně přestala stíhat a střední část první půle patřila jednoznačně hostům. Ve 22. minutě hlavičkoval nad Hranáč, po půlhodině však už Viktoria zvýšila. Kabongo se technickým kouskem dostal do vápna, přihrál Janu Kopicovi, který sklepl na Červa a toho ve vápně fauloval Jakub Hora. Šulc, s osmnácti brankami druhý nejlepší střelec minulé ligové sezony, z penalty nezaváhal.

Pražané se znovu dostali do hry až v závěru první půle. Muris Mešanovič ve 42. minutě posunul na Lukáše Matějku a ten z výhodné pozice napálil tyč. Poté zamířil nad Ullman. Dukla se o snížení stavu snažila i po přestávce, ale Západočeši ji k šancím příliš nepouštěli.

V 68. minutě pak hosté definitivně rozhodli. Kopic nacentroval z pravé strany a domácí kapitán Jan Peterka si dal při svém prvoligovém debutu vlastní gól. Domácí se nevzdali a snažili se aspoň o jednu branku. V 77. minutě ještě střílený centr v podání Jakuba Zeronika vyrazil Martin Jedlička, ale chvíli nato se už domácí dočkali.

Po sérii odrazů se prosadil další střídající hráč Filip Špatenka a radoval se z premiérového gólu v lize. Téměř čtyři minuty pak videorozhodčí z nové centrály na pražské Brumlovce pomocí kalibrované čáry ověřoval, zda nešlo o ofsajd, trefu nakonec doporučil hlavnímu sudímu uznat. Víc zdramatizovat závěr už domácí nedokázali a byť v letní přípravě ani jednou neprohráli, v lize nezvítězili už pojedenácté za sebou.

Výsledky 1. kola první fotbalové ligy:

Dukla Praha - Viktoria Plzeň 1:3 (0:2)

Branky: 81. Špatenka - 19. Dweh, 30. Šulc z pen., 68. vlastní Peterka. Rozhodčí: Machálek - Antoníček, Slavíček - Volek (video). ŽK: Vondrášek, Holiš (oba Dukla). Diváci: 4574.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme