Slavia zvládla první zápas s belgickým Unionem, který porazila 3:1. Dvakrát se trefil Chorý

Fotbalisté Slavie vstoupili do kvalifikace Ligy mistrů vítězstvím 3:1 v úvodním domácím zápase 3. předkola proti Unionu Saint-Gilloise a před odvetou v Belgii se přiblížili k postupu. V prvním poločase se dvakrát hlavou prosadil útočník Tomáš Chorý, který dal premiérové branky po letním přestupu z Plzně. Po pauze se trefil Oscar Dorley, hosté snížili v 72. minutě po vlastním gólu Alexandra Bužka.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 22:43 7. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Chorý se na domácím stadionu blýskl dvěma brankami

Tomáš Chorý se na domácím stadionu blýskl dvěma brankami | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Odveta mezi druhým týmem minulé sezony české a belgické nejvyšší soutěže se odehraje v úterý v Bruselu. Slavia v kvalifikaci usiluje o třetí postup do hlavní fáze Ligy mistrů, dosud si ji zahrála v letech 2007 a 2019. Pokud by Saint-Gilloise vyřadila, v závěrečném 4. předkole by se utkala s lepším z dvojice Lille – Fenerbahce Istanbul. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského mají už nyní jistotu minimálně hlavní části Evropské ligy.

„Soupeř ukázal po celý zápas svou kvalitu, výsledek a náš velice dobrý výkon to trochu zkreslují. Máme první krok za sebou a ten druhý těžší nás čeká,“ řekl na tiskové konferenci Trpišovský.

Slavia postrádala kvůli trestu za vyloučení ze závěru minulé pohárové sezony jednoho z kapitánů Tomáše Holeše a na jeho pozici pravého stopera se ze zálohy zasunul Filip Prebsl, letní navrátilec z hostování. Ve středu pole dostal šanci Christos Zafeiris a stejně jako on nastoupil poprvé v sezoně v základní sestavě také Tomáš Chorý.

„Tomáš podal komplexní výkon, korunovaný dvěma góly. Neskutečný výkon to byl i od Zafeirise. Komplexní výkon týmu je závislý od těch individuálních a ty byly od všech skvělé,“ pochvaloval si Trpišovský.

Pomalý rozjezd Slavie

Úvod zápasu výhře Pražanů příliš nenasvědčoval. Belgický celek, který na jaře těsně nedosáhl na ligový titul, v první čtvrthodině působil lepším dojmem a hned ve třetí minutě zahrozil. Přízemní centr Camerona Puertase z levé strany se odrazil od Dennise Eckerta a míč o centimetry minul tyč.

Domácí se postupně dostali do tempa. V patnácté minutě ještě hlavičku Lukáše Provoda zlikvidoval brankář, ale za chvíli už domácí udeřili. Na Provodův centr z levé strany si v devatenácté minutě naskočil Chorý, v souboji přetlačil obránce a důraznou hlavičkou otevřel skóre.

V 41. minutě Pražané po dalším centru zvýšili. Na rohový kop Zafeirise si naskočil důrazný Chorý, protlačil se k hlavičce a dostal balon do sítě, i když si gólman Anthony Moris na míč sáhl. Český reprezentační útočník dal dvě branky v jednom utkání poprvé od dubnového vítězství Plzně nad Teplicemi 3:0.

„Byl jsem ve správnou chvíli na správném místě. Ty situace jsme přes týden nacvičovali, bylo to trochu cílené. Jsem za ty dva góly strašně rád, pomůže mi to do další práce,“ pochvaloval si Chorý.

Nad stadionem v Edenu, kam dorazilo přes osmnáct tisíc diváků, se poté rozpršelo, Pražany to ale v rozletu nezastavilo. Do druhé půle vstoupili velmi aktivně. V 54. minutě El Hadji Malick Diouf zpoza vápna těsně minul a o kousek nenavázal na svůj gól při páteční ligové výhře 1:0 v Liberci.

Poté po standardní situaci zasáhl po hlavičce vlastního spoluhráče s pomocí břevna Moris, následně ale brankář Unionu v 57. minutě udělal velkou chybu při rozehrávce a Oscar Dorley ji nekompromisně potrestal střelou na zadní tyč.

Vzápětí liberijský reprezentant jen těsně nedosáhl na míč v další šanci. Hosté byli viditelně zaskočení, zpět do dvojzápasu je ale na konci 72. minuty vrátil střídající Alexandr Bužek. Dvacetiletý mladík krátce po příchodu na trávník při své soutěžní premiéře za Slavii po centru z pravé strany nešťastně srazil míč za brankáře Antonína Kinského.

„Takový nešťastný moment se stane, k fotbalu to patří. Je to těžká situace, čelem k brance, mít soupeře na zádech, ještě tečovaný balon. Zase nám v jiných situacích pomohl. Bavili jsme se s ním, že když zvládneme i odvetu, bude už úplně jedno, jaké momenty byly. Jsou to pro něj zase zkušenosti do dalších zápasů,“ řekl Trpišovský.

V 85. minutě střídající Mohammed Fuseini po faulu na svou osobu zbytečně strčil do protihráče a od německého rozhodčího dostal rovnou červenou kartu. Slavia krátkou přesilovku nevyužila, i tak mohla slavit cenný triumf nad týmem, který v minulém pohárovém ročníku dokázal zvítězit v Istanbulu nad Fenerbahce, ve Frankfurtu nebo nad Liverpoolem. Pražané ani ve čtvrtém soutěžním duelu v sezoně neprohráli.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme