Fenomén Haaland. ‚Bude to výzva, máme určitý plán,‘ plánuje trenér Sparty Friis bránění norského střelce

Fotbalisty Sparty čeká zápas s jedním z nejlepších týmů světa. Po výhře nad Salcburkem a remíze ve Stuttgartu nastoupí v hlavní fázi Ligy mistrů na stadionu Manchesteru City. Loňský vítěz slavné soutěže má v kádru řadu hvězd v čele s elitním kanonýrem Erlingem Haalandem.

Manchester Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erling Haaland

Erling Haaland | Foto: Ryan Brown | Zdroj: Profimedia

Norský reprezentant patří dlouhodobě k nejproduktivnějším útočníkům světa. Jen v tomto kalendářním roce dal už přes čtyřicet soutěžních gólů a dál tak vylepšuje stěží uvěřitelné statistiky. Po přestupu do Anglie má Haaland v Manchesteru bilanci 101 vstřelených branek ve 109 soutěžních startech a fanoušci City jsou z něj nadšení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Radiožurnálu Sport o tom, jak se hráči Sparty připravují na zápas s Machesterem City v čele s norskou hvězdou Erlingem Haalandem

„Dává devadesát procent gólů Manchesteru, takže je to pro nás samozřejmě téma. Bude to výzva, máme určitý plán, ale bude to těžké,“ uvědomuje si sparťanský trenér Lars Friis. V minulé sezoně Premier League skóroval Haaland šestatřicetkrát, tolik gólů v jednom ročníku anglické soutěže před ním ještě nikdo nedal.

Bývalá opora německého Dortmundu už v kariéře překonala řadu rekordů, ten zatím poslední před dvěma týdny – dvěma trefami do sítě Slovinska se stal Haaland historicky nejlepším střelcem norské reprezentace. Čtyřiatřicátým přesným zásahem překonal maximum útočníka Jorgena Juveho.

„Když dostane míč do vápna, tak ho těžko ubráníte. Je silný a vysoký, umí si dobře pokrýt míč, otočit se s ním a dát gól,“ upozorňuje vicemistr Evropy z roku 96 Vladimír Šmicer.

Inspirace od Česka

I taková hvězda jako Haaland ale občas nemá svůj den a své o tom vědí i čeští reprezentanti. Národní tým v březnu norské fotbalisty porazil a defenziva českého týmu si s tahounem soupeře poradila.

Trenérovi Haškovi premiéra na lavičce národního týmu vyšla, fotbalisté po obratu zvítězili v Norsku 2:1

Číst článek

„Když ho sledujete v televizi, tak z něj máte obrovský respekt. Je to top hráč, ale s pomocí spoluhráčů se dá ubránit. Jeden na jednoho je to složitější, on má vše, co by měl hráč světové klasy mít,“ řekl reprezentační stoper David Zima o Erlingu Haalandovi, který by ve středu večer neměl chybět v sestavě Manchesteru City v zápase Ligy mistrů se Spartou.

Utkání českého a anglického mistra začne na Etihad Stadium ve 21 hodin a Radiožurnál Sport nabídne přímý přenos, server iROZHLAS.cz bude duel sledovat v podrobné online reportáži.

Lukáš Michalík, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme