Fotbalistky porazily mistryně světa ze Španělska 2:1 a drží naději na přímý postup na evropský šampionát

České fotbalistky v Chomutově senzačně porazily 2:1 mistryně světa Španělky a udržely naději na přímý postup na mistrovství Evropy v příštím roce. Svěřenkyně trenéra Karla Rady prohrávaly po gólu Aitany Bonmatíové, na konci první půle ale srovnala Kateřina Svitková a v 51. minutě rozhodla z penalty Eva Bartoňová. Už jisté vítězky skupiny A2 dohrávaly od 70. minuty bez vyloučené Irene Paredesové.

Chomutov (Aktualizováno: 20:45 12. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České fotbalistky slaví gól proti Španělsku

České fotbalistky slaví gól proti Španělsku | Foto: Ondřej Hájek | Zdroj: ČTK

Češky si připsaly první vítězství v kvalifikaci. Bodově se dotáhly na třetí Belgii, která hraje od 20.00 s Dánskem, národní tým udrží ve hře o druhé místo jen ztráta obou konkurentů po vzájemné remíze.

Mým snem je hrát v Anglii, přeje si brankářka Slavie Lukášová. Promluvila i o rivalitě se Spartou

Číst článek

Na šampionát ve Švýcarsku projdou přímo první dva celky ze všech čtyř skupin elitní úrovně A, týmy na třetích a čtvrtých příčkách půjdou do baráže.

První tým žebříčku FIFA šel do vedení po čtvrthodině, kdy nepovedený centr poslední vítězky Zlatého míče Bonmatíové zapadl za záda brankářky Lukášové. Češky stejně jako v prvním vzájemném duelu ve Španělsku uhrály po poločase nerozhodný výsledek, v 44. minutě srovnala z dorážky Svitková.

Scénář z dubnového zápasu se opakoval i po změně stran a favoritky znovu prohrávaly. Takřka dvě tisícovky diváků na chomutovském stadionu slavily znovu v 51. minutě, kdy po faulu brankářky Rodríguezové na Černou suverénně proměnila penaltu Bartoňová.

V pátek favorit už skóre neotočil, i když měl podle očekávání převahu a hodně šancí. A to i v dlouhém sedmiminutovém nastavení, přestože v tu dobu hrály Španělky už bez Paredesové, která v 70. minutě kopla do hlavy unikající Svitkovou a viděla červenou kartu.

Lukášová si připsala celkem deset zákroků a zejména ve druhé půli odčinila zaváhání při inkasované brance.

Mistryně světa prohrály po sedmi vítězstvích, Češky naopak ukončily sérii šesti duelů bez výhry. Fotbalovou velmoc z Pyrenejského poloostrova zdolaly ve vzájemném zápase po osmi porážkách v řadě.

Kvalifikace mistrovství Evropy fotbalistek:

Skupina A2:

Česko - Španělsko 2:1 (1:1)

Branky: 44. Svitková, 51. Bartoňová z pen. - 15. Bonmatíová. Rozhodčí: Husseinová (Něm.). Diváci: 1893. ČK: 70. Paredesová (Šp.).

Sestava Česka: Lukášová - Šlajsová, Bertholdová, Dědinová (83. Bendová), Bartoňová (68. Huvarová) - Krejčiříková, Dubcová, Cahynová (77. Kotrčová), Khýrová (77. Veselá) - Svitková (77. Růžičková), Černá. Trenér: K. Rada.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme