Rosický a reprezentace. Malý Mozart začínal v devatenácti, poslední zápas ‚vybláznil‘

Tomáš Rosický se odpoledne na pražské Letné rozloučí s kariérou. Na slavnostní utkání přijedou i jeho někdejší spoluhráči z Dortmundu nebo Arsenalu, ale také bývalí fotbalisté z české reprezentace. Za ni nastoupil Rosický poprvé v roce 2000 a ve stejném roce se díky disciplinárnímu trestu pro Patrika Bergera dostal i na mistrovství Evropy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Rosický na své poslední reprezentační akci

Tomáš Rosický na své poslední reprezentační akci | Zdroj: ČTK

„Měl jsem nové kopačky, napůl lisovky a kolíky. Ivan Hašek za mnou přišel, jestli v tomhle zítra budu hrát. V tu chvíli jsem si poprvé uvědomil, že budu poprvé hrát na mistrovství Evropy,“ vzpomíná Tomáš Rosický.  Tehdy mu bylo tehdy 19 let a následné utkání proti Nizozemsku, které pro soupeře rozhodla penalta v závěru utkání, si pamatuje nejen on.

Bude to hodně emotivní, tuší Rosický před rozlučkou. Pořadatelé se snažili přilákat i Henryho

Číst článek

Mnohem lépe se mu vzpomíná na následující roky, kdy český tým pod Karlem Brücknerem získal bronz na mistrovství Evropy 2004 a dostal se poprvé v historii na mistrovství světa. Svým gólem v baráži s Norskem k tomu přispěl i Rosický.

„Ten gól byl strašně důležitý, protože nás poslal na mistrovství světa, kde to taky nedopadlo, jak jsme si představovali. Myslel jsem, že na MS v Německu budeme ještě silnější než v Portugalsku,“ vysvětluje. Ale i kvůli zraněním národní tým své ambice nepotvrdil.

Navzdory častým zdravotním problémům se Tomáš Rosický do národního týmu vracel a nastupoval, ale zraněním jeho působení v reprezentaci i skončilo. Na mistroství Evropy 2016 ve Francii v zápase proti Chorvatsku.

„Prohrávali jsme 0:2, hráli jsme špatně. A já věděl, že se něco musí změnit. Byl jsem kapitán těch kluků a strašně jsem to vybláznil, věděl jsem, že to nemůžu přežít, protože jsem byl po velkém zranění. Po tom zápase jsem se šel rozloučit. Kdo tehdy byl v hledišti, pochopil, že jsem se loučil. Že je to můj poslední zápas za nároďák,“ říká.

Tomáš Rosický si odpoledne naposledy užije potlesk vyprodaného stadionu. Program na Letné začíná v 17 hodin. Radiožurnál nabídne z rozlučkového zápasu přímý přenos.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme