Nepříjemný los pro lvíčata. České fotbalisty do 21 let čeká v play-off o mistrovství Evropy Belgie

Česká fotbalová reprezentace do 21 let se v listopadovém play-off o postup na mistrovství Evropy 2025 na Slovensku utká s Belgií. Los v Nyonu rozhodl o tom, že tým trenéra Jana Suchopárka narazí na papírově nejsilnějšího možného soupeře. Zbývající dvě dvojice baráže tvoří Finsko – Norsko a Gruzie – Chorvatsko.

Nyon (Aktualizováno: 12:38 17. 10. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští fotbalisté do 21 let se radují z gólu proti Litvě v kvalifikaci na mistrovství Evropy

Čeští fotbalisté do 21 let se radují z gólu proti Litvě v kvalifikaci na mistrovství Evropy | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

Lvíčata zakončila svoji kvalifikační skupinu úterní výhrou 3:0 nad Litvou v Hradci Králové, což byl nutný předpoklad k posunu na konečné druhé místo ve skupině I.

Šampionát bude v příštím roce hostit od 11. do 28. června Slovensko. Vedle pořadatelské země mají účast na turnaji jistou také dánští vítězové „české“ kvalifikační skupiny, obhájce trofeje Anglie, Francie, Německo, Itálie, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Španělsko a Ukrajina.

Česká jednadvacítka zlomila litevský odpor po změně stran. Lvíčata si výhrou 3:0 zajistila baráž o Euro

Číst článek

Francie, Ukrajina a Polsko postoupily jako tři týmy s nejlepší bilancí z druhých míst kvalifikačních skupin. Poslední tři účastníci turnaje vzejdou z barážových zápasů. Při losu neplatilo žádné nasazení, Češi sehrají první zápas venku a odvetu doma.

„Belgie je velmi silný soupeř. V osudí byli snazší protivníci, ale naším cílem samozřejmě je udělat vše pro postup. Lvíčatům vytvoříme maximální podmínky, za určitou výhodu lze považovat, že druhý zápas baráže hrajeme v domácím prostředí,“ uvedl předseda FAČR Petr Fousek na webu asociace.

Mladí Belgičané, které si za soupeře nepřál kapitán týmu Václav Sejk, za sebou ve skupině B nechali Skotsko a Maďarsko shodně o tři body. V deseti zápasech šestkrát vyhráli, jednou remizovali a třikrát prohráli. Na vítězné Španělsko ztratili devět bodů. Střelecky je se čtyřmi góly táhl útočník Olaigbe Kazeem z Cercle Bruggy.

„Odvetu máme doma, kde jsme silní“

„Los nám přidělil možná nejtěžšího soupeře, ale pokud chceme na Euro, musíme porazit každý tým, který bychom v baráži dostali. Všichni možní soupeři byli velmi kvalitní a náš cíl - postoupit - se nemění. Belgii si blíže budeme teprve představovat, ale ve skupině měla také nějaké ztráty. Nejedná se o tým, který by nešel porazit. Klíčové je dobře se nachystat a připravit, menší výhodou může být první zápas na hřišti soupeře, odvetu máme doma, kde jsme silní,“ uvedl se čtyřmi trefami nejlepší český střelec kvalifikace.

„Před losem jsem tipoval za našeho soupeře Norsko. Papírově je Belgie asi nejtěžší možný soupeř, kterého jsme mohli dostat, ale těšíme se. Bude to pro nás zatím asi nejnáročnější dvojzápas, ale věřím že, ho zvládneme a postoupíme na mistrovství Evropy. Je to náš velký cíl a motivace,“ doplnil záložník Patrik Vydra.

Český tým do 21 let se zatím utkal s Belgií sedmkrát a má s ní příznivou bilanci čtyři výhry, jednu remízu a dvě porážky s aktivním skóre 13:5. Trenérem belgického celku je dvaačtyřicetiletý Gil Swerts, který během hráčské kariéry nastupoval za Feyenoord, Alkmaar či Notts County.

Dvojzápas play off je vyhrazen na reprezentační okno od 11. do 19. listopadu letošního roku, přesné termíny i místa konání utkání budou potvrzeny později. Dá se očekávat, že Suchopárkův tým doma opět nastoupí v Hradci Králové.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme