Opičí skřeky na francouzské fotbalisty černé pleti. FIFA vyšetřuje rasistické urážky při zápase v Petrohradě

Mezinárodní federace FIFA začala vyšetřovat údajné urážky francouzských fotbalistů od ruských fanoušků během úterního přípravného zápasu v Petrohradu. Necelé tři měsíce před začátkem světového šampionátu v Rusku tak pořadatelům hrozí postih.

Petrohrad Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přátelské fotbalové utkání mezi Francií a Ruskem

Přátelské fotbalové utkání mezi Francií a Ruskem | Foto: Grigory Dukor | Zdroj: Reuters

Federaci FIFA vyzvala k akci organizace zabývající se rasismem ve fotbale. Podle agentury AP se pokaždé, když se některý z francouzských hráčů tmavé pleti dotkl míče, ozývaly z hlediště opičí skřeky.

'Basket, basket,' křičeli fanoušci na hokejistu. Kvůli rasismu dostali zákaz vstupu do haly

Číst článek

Urážlivé zvuky byly slyšitelné dokonce i v televizním přenosu poté, co Paul Pogba vstřelil druhý gól Francouzů, kteří v Petrohradu vyhráli 3:1.

„FIFA by měla mít dost podnětů k tomu, aby zahájila vyšetřování," uvedla organizace Fotbal proti rasismu v Evropě (FARE).

„Shromažďujeme různé zprávy o utkání a možné důkazy diskriminace, o níž psala média, včetně zprávy od pozorovatele FARE," informovala následně federace.

Část petrohradských fanoušků je rasistickým chováním nechvalně známá. Místní klub Zenit dostal za rasismus svých příznivců v Evropské lize už dvakrát trest od UEFA.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme