Bohemians zvítězili v Karviné i díky rychlému gólu Matouška, Slavia otočila utkání s Teplicemi

Fotbalisté Bohemians zvítězili v pátém kole první ligy v Karviné 2:1 a ve třetím venkovním utkání v této sezoně nejvyšší soutěže poprvé triumfovali, naplno bodovali po třech kolech. Fotbalisté pražské Slavie v pátém kole první ligy po obratu udolali doma Teplice 2:1. Severočechy poslal v 57. minutě do vedení Abdallah Gning, ale mezi 81. a 86. minutou otočili stav Oscar Dorley a střídající Christos Zafeiris.

Karviná/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalista Bohemians Jan Matoušek v souboji s Dennym Samkem z Karviné

Fotbalista Bohemians Jan Matoušek v souboji s Dennym Samkem z Karviné | Foto: Petr Sznapka | Zdroj: ČTK

Do vedení poslal „Klokany“ už v 16. vteřině nejrychlejším gólem v tomto ročníku Jan Matoušek, v deváté minutě vyrovnal Filip Vecheta. O výhře Pražanů rozhodl ještě do poločasu Jusúf Hilál.

Hradec Králové neproměněná penalta nezastavila. Pražskou Duklu porazil 1:0 a potvrdil domácí formu

Číst článek

Úvod zápasu vyšel dokonale hostím. Už po necelých 20 vteřinách udělal hrubku domácí stoper Krčík, když chtěl poslat míč hlavou vlastnímu brankáři, jeho pokus však vystihl Matoušek, šel sám na Lapeše a dal svůj první gól v ročníku nejvyšší soutěže. O nejrychlejší trefu v samostatné ligové historii se však nejednalo, rekord od roku 1994 drží Vratislav Lokvenc, jenž na branku od úvodního hvizdu potřeboval 10,5 vteřiny. Domácí gólman tak při své premiéře v této ligové sezoně inkasoval, aniž by si předtím sáhl na míč.

Domácí se rychle oklepali, vytvořili si územní převahu s řadou standardních situací a dočkali se vyrovnání. Po centru Memiče z pravé strany přeskočil Vecheta Dostála a hlavou dal svůj první gól v dresu Karviné po přestupu ze Slovácka.

Slezané dále diktovali tempo hry, kombinacemi se snažili proniknout do pokutového území hostů, nicméně jejich pevná obrana je k další gólové situaci nepustila.

Naopak Pražané byli dopředu nebezpeční. Ve 28. minutě hlavičkoval těsně vedle Smrž, o pár minut později zblokovali domácí Drchalovu střelu a Matouškovu pokryl Lapeš.

O druhý gól hostí se postaral Hilál. Těsně za půlící čarou převzal míč, v brejku ho nezastavili ani dva stopeři a jeho střela skončila u tyče domácí branky. Bahrajnský útočník se tak stal prvním dvougólovým střelcem „Klokanů“ v ligové sezoně, před týdnem se trefil proti Spartě. Třetí gól měl na kopačce Matoušek, ale jeho sólo v nastaveném čase první půle lapil Lapeš.

Po přestávce si domácí vytvořili územní převahu, herně měli nad soupeřem navrch, ale nebezpečnější byli hosté, jimž vyhovovala hra s pevnou obranou a rychlými brejky. V 55. minutě se do takové akce dostal opět rychlý Matoušek, jenže jeho sólo z půlky hřiště vyřešil čistým skluzem Moses.

K zajímavému a rušnému průběhu přispěli i Slezané, toužící po vyrovnání. Po hodině hry vyrazil Soukup centr Mikuše, dorážku trefil tvrdě, ale těsně vedle Moses.

Tlak domácích s přibývajícím čase rostl, v 80. minutě trefil Botos zblízka jen boční síť. V 88. minutě srazila obrana hostí pokus Vechety, Vršovičtí se ale náporu i výškové převaze ubránili. Na stadionu Karviné vyhráli v lize po čtyřech utkáních.

Slávistický obrat

Červenobílí sice poprvé v ligovém ročníku inkasovali, ale ve čtvrtém kole po sobě zvítězili a udrželi neporazitelnost v soutěžní sezoně.

Hložek přestupuje do Hoffenheimu, stane se nejdražší posilou klubu. Do Leverkusenu putuje 18 milionů eur

Číst článek

Slavia v nejvyšší soutěži bodovala s Teplicemi podvacáté za sebou a vítězně se naladila na úterní úvodní utkání 4. předkola Ligy mistrů na půdě Lille. Severočeši počtvrté z dosavadních pěti kol prohráli a s třemi body zůstávají na spodku neúplné tabulky.

Trenér Slavie Trpišovský udělal hned sedm změn v základní sestavě oproti úternímu utkání v Belgii proti Saint-Gilloise, v němž jeho svěřenci po vítězství 1:0 stvrdili postup do 4. předkola Ligy mistrů. Po pěti zápasech naskočil do hry uzdravený záložník Ševčík, na hrotu útoku rovněž po zdravotních problémech dostal šanci Chytil.

Severočeši v ofenzivním postavení vsadili v Edenu na odvážné rozestavení 3-4-3 a překvapivě měli první dvě větší šance. Hned ve třetí minutě po nakrátko rozehraném přímém kopu a centru se položil do míče navrátilec po disciplinárním trestu Cykalo a domácího gólmana Kinského od úvodní inkasované branky v ligové sezoně zachránila vnější část tyče.

Poté tísněný Radosta trefil jen boční síť. Na opačné straně nejlepší střelec minulých dvou ligových ročníků Jurečka zkusil přelobovat gólmana Němečka, ale přestřelil. V 18. minutě se pak obtočil na hranici vápna Chytil, po zemi však těsně minul vzdálenější tyč.

Jurečka chvíli nato hlavičkoval v dobré pozici hodně vedle. Na začátku 33. minuty ve vápně kopl slávistický kapitán Bořil Harušťáka, sudí Pechanec ale penaltu neodpískal a nezasáhl ani videorozhodčí. V závěru úvodního dějství se nevešla mezi tyče Juráskova rána v závěru úvodního dějství.

Na začátku druhé půle Pražané na chvíli „přimáčkli“ soupeře před vápno. V 56. minutě nabil Jurečka Juráskovi, ale ten technickou střelou vypálil těsně nad. O minutu později Severočeši šokovali zaplněný Eden.

Bílek z pravé strany povedeným dalekonosným centrem našel ve vápně nabíhajícího Svatka, jehož hlavičku ještě Kinský vyškrábl, ale na Gningovu dorážku už dosáhnout nemohl. Senegalský útočník skóroval ve druhém utkání po sobě, minule vítězným gólem zařídil Teplicím triumf 2:1 nad Libercem. Slavia jako poslední ze všech týmů poprvé v ligové sezoně inkasovala.

Trenér Pražanů Trpišovský vzápětí hned čtyřnásobně vystřídal a jeden z nových hráčů na trávníku Vorlický mohl v 67. minutě srovnat. Radost z první branky v české lize mu ale sebral brankář Němeček, jenž přízemní pokus k tyči zlikvidoval.

V 79. minutě další ze střídajících hráčů Zafeiris trefil z přímého kopu břevno. Slávisté začali být viditelně nervózní, ale v 81. minutě jim obrovskou chybou pomohl Cykalo. Ukrajinský stoper se jako poslední hráč nechal obrat o míč Oscarem, který se dostal do brejku a díky Kričfalušiho teči srovnal. Liberijský reprezentant v lize skóroval poprvé od května.

Prebsl poté z přímého kopu mířil jen do boční sítě, ale v 86. minutě už favorit otočil stav. Bořil před vápnem posunul na Zafeirise, ten si obhodil soupeře a střelou ke vzdálenější tyči nedal Němečkovi šanci.

Hosté v té chvíli hráli několik desítek sekund bez Emmera, jenž zůstal ležet na útočné polovině poté, co ho v souboji rukou do obličeje lehce zasáhl Ogbu. Sudí Pechanec nicméně nechal hru pokračovat, branku uznal a teplický trenér Frťala dostal za protesty žlutou kartu.

Slavia doma v lize s Teplicemi podeváté za sebou zvítězila. Pražané potvrdili, že se jim v Edenu daří, v nejvyšší soutěži na svém stadionu prohráli jediný z posledních 39 zápasů. Severočeši venku v lize počtvrté za sebou utrpěli porážku.

5. kolo první fotbalové ligy:

MFK Karviná - Bohemians Praha 1905 1:2 (1:2)

Branky: 9. Vecheta - 1. Matoušek, 38. Hilál. Rozhodčí: Orel - Machač, Pospíšil - Berka (video). ŽK: Fleišman - Smrž, Soukup, Jánoš. Diváci: 1716.

Sestavy:

Karviná: Lapeš - Svozil, Krčík, Fleišman - Moses, Planka (63. Singhateh) - Mikuš (88. Ezeh), Samko (77. Vinícius), Botos, Memič (77. Regáli) - Vecheta. Trenér: Hyský.

Bohemians: Soukup - Hůlka, Křapka, Hybš - Dostál, Čermák (46. Hrubý), Smrž (71. Jánoš), Matoušek (81. Pleštil) - Ristovski (81. Shejbal) - Drchal (90.+4. Petrák), Hilál. Trenér: Veselý.

 

Slavia Praha - FK Teplice 2:1 (0:0)

Branky: 81. Oscar, 86. Zafeiris - 57. Gning. Rozhodčí: Pechanec - Kubr, Mokrusch - Rouček (video). ŽK: Diouf, Douděra, Houštecký (asistent trenéra) - Cykalo, Gning, Jukl, Zsigmond, Emmer, Svatek, Frťala (trenér), Prášil, Rezek (oba asistenti trenéra). Diváci: 18.021.

Sestavy:

Slavia: Kinský - Prebsl, Ogbu, Zima (60. Vorlický) - Douděra, Ševčík (60. Zafeiris), Oscar, Bořil - Jurásek (60. Diouf), Jurečka (74. Provod) - Chytil (60. Chorý). Trenér: Trpišovský.

Teplice: Němeček - Cykalo, Kričfaluši, Mičevič - Bílek (63. Beránek), Jukl, Trubač (76. Zsigmond), Harušťák - Radosta (46. Havelka), Vachoušek (46. Svatek), Gning (65. Emmer). Trenér: Frťala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme