Ingebrigtsen a Duplantis ozdobili Diamantovou ligu v Chořově světovými rekordy, Ogrodníková bere bronz

Hned dva světové rekordy byly k vidění na mítinku Diamantové ligy v polském Chořově. Po 28 letech vylepšil maximum v běhu na 3000 metrů norský běžec Jakob Ingebrigtsen, který zaznamenal výkon 7:17,55 minuty. V závěru nedělního programu se skokan o tyči Armand Duplantis přenesl přes 626 centimetrů a vylepšil o centimetr vlastní světový rekord z olympijských her v Paříži. Z Čechů se nejvíc dařilo oštěpařce Nikole Ogrodníkové, která brala bronz.

Chořov (Polsko) (Aktualizováno: 22:10 25. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédský tyčkař Armand Duplantis na mítinku v Chořově znovu vylepšil světový rekord

Švédský tyčkař Armand Duplantis na mítinku v Chořově znovu vylepšil světový rekord | Foto: Aleksandra Szmigiel | Zdroj: Reuters

Ingebrigtsen, který na olympijských hrách v Pařiži získal zlato v běhu na 5000 metrů, v neděli v Chořově překonal výkon Keňana Daniela Komena o 3,12 sekundy a stal se prvním mužem, který na distanci 3000 metrů běžel pod hranici 7 minut a 20 sekund.

Do závodu vstupoval s osobním a zároveň evropským rekordem 7:23,63 minuty, ale s organizátory na útok na světový rekord nepomýšlel. V náběhu do posledního kilometru s norským atletem drželi tempo už jen Etiopané Berihu Aregawi a Yomif Kejelcha, kterým ale začal postupně nastupovat a utíkat. Závěrečný kilometr zvládl za 2 minuty a 22 sekund.

Ingebrigtsen rozšířil sbírku světových rekordů, které má v držení. Pod širým nebem je také nejrychlejším mužem na neolympijských tratích 2000 metrů a dvou mílích. V hale drží maximum v běhu na 1500 metrů.

Na skvělé představení z olympijských her v Paříži navázal švédský tyčkař Armand Duplantis. V Chořově s ním „drželi krok“ do výšky šesti metrů Američan Sam Kendricks a Řek Emmanouil Karalis. Pak už to byla jen show jednoho muže. Nechal si na stojany nastavit 626 centimetrů, tedy o centimetr víc než na olympijských hrách. Prvním pokusem ještě neuspěl, ale podruhé už se přes laťku přenesl a znovu tak vylepšil světový rekord.

Z českých atletů se v Polsku nejvíc dařilo Nikole Ogrodníkové, která v soutěži oštěpařek obsadila třetí místo za výkon 61,84 metru, který předvedla v poslední šesté sérii.

Ostatním Čechům se příliš nevedlo. Výškař Jan Štefela skočil 214 centimetrů a bral jedenácté místo, při premiéře na Diamantové lize překážkářka Nikoleta Jíchová doběhla na 400 metrů překážek na sedmém místě v čase 54,92 sekundy. Překážkář Vít Müller doběhl ve stejné disciplíně na osmém místě. V roli vodičky nastoupila Kristiina Sasínek Mäki, která v běhu na 1500 metrů diktovala tempo na metu osm set metrů.

rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme