Autorka

Soňa Dorňáková Stamu

RSS autorky

Články autorky

|Soňa Dorňáková Stamu, Anna Jadrná |Zprávy ze světa

‚Vraťte, co jste ukradli.‘ Řečtí senioři vyšli do ulic, požadovali třinácté důchody

FOTO. Řečtí důchodci se ve čtvrtek sjeli do Atén. S holemi a transparenty protestovali před budovou parlamentu proti vládě. Premiér Alexis Tsipras chce některým penzistům příští týden vyplatit jednorázový finanční příspěvek. Protestující ale tvrdí, že jde jen o drobky ve srovnání s tím, o co přišli během krize.

3:00

| ČRo, Soňa Dorňáková Stamu, Lukáš Matoška |Zprávy ze světa

Zdvižené hole a slzný plyn. Zemědělci zablokovali centrum Atén

Tisíce řeckých zemědělců dnes přijely do Atén na protest proti vládním opatřením. Řecká policie proti demonstrujícím zasáhla slzným plynem. Farmáři a rolníci podle agentury Reuters házeli kamením po ministerstvu zemědělství. Řečtí zemědělci od konce ledna bojují proti vládnímu návrhu penzijní a daňové reformy a na více než sto místech blokují dálnice, silnice a celnice. Vláda zemědělce vyzývá k dialogu. Ti ale dali vládě ultimátum. Buď navrhovaný zákon stáhne, nebo traktory zablokují všechny silnice.

2:34

|Soňa Dorňáková Stamu, Štěpán Sedláček |Zprávy ze světa

Řekové stávkují proti úsporným opatřením. K protestům je vyzvala Syriza

Řecká policie se v Aténách střetla s demonstranty. Ti v ulicích začali házet zápalné lahve a policisté proti nim použili slzný plyn a omračující granáty. Řekové dnes stávkují na protest proti zvyšování daní a škrtům v sociálních výdajích. Úsporná opatření byla podmínkou finanční pomoci od zahraničních věřitelů zadlužené zemi.

5:08

|David Černý, Štěpán Macháček, Ondřej Himmer, Soňa Dorňáková Stamu, Viktor Daněk, Kristina Roháčková, Zdeněk Novák |Zprávy ze světa

K teroristickému útoku v tuniském letovisku se přihlásil Islámský stát

Radikální islamistická organizace Islámský stát se skrze jeden ze svých twitterových účtů přihlásila k útoku na turistickou oblast u tuniského města Súsa. V pátek tam zemřelo nejméně 39 lidí, převážně zahraničních turistů. Tunisko už zvýšilo bezpečnostní opatření v letoviscích.

7:13

|Ondřej Houska, Michaela Vydrová, Soňa Dorňáková Stamu |Zprávy ze světa

Eurozóna ocenila nové řecké návrhy, na uvolnění další půjčky to ale zatím nestačí

Řecko podle věřitelů udělalo pokroky a předložilo slibné návrhy dalších úsporných opatření. Na to, aby dostalo už dřív slíbenou záchrannou půjčku, to ale zatím nestačí. Na krizové schůzce v Bruselu se na tom shodli ministři financí zemí eurozóny. Řecko peníze nutně potřebuje, jinak mu hrozí bankrot.

2:33

| ČRo, Soňa Dorňáková Stamu |Zprávy ze světa

Řecko prý začíná sepisovat návrh dohody s věřiteli. Měla by umožnit čerpání peněz

Řečtí vyjednávači a zástupci mezinárodních věřitelů začali údajně sepisovat návrh dohody o čerpání dalších peněz. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný představitel řecké vlády. Zpráva zvýšila index aténské burzy a posílila euro. Evropská komise ale uvedla, že obě strany ještě nejsou ve vyjednávání tak daleko, aby mohly pracovat na konečné dohodě.

|Ondřej Houska, Milan Kopp, Soňa Dorňáková Stamu |Zprávy ze světa

Řekové demonstrují na podporu vlády při jejích jednáních o finanční pomoci

Nová řecká levicová vláda dnes evropským partnerům vysvětlí své představy o mezinárodní finanční pomoci. Syriza, která vyhrála nedávné volby, chce s věřiteli vyjednat výrazně výhodnější podmínky. Řekové sledují jednání ministra financí v Bruselu s nadějí a napětím. Právě teď někteří manifestují na podporu kabinetu nejen v Aténách.

4:46

|Helena Šulcová, ČTK, Soňa Dorňáková Stamu, Marie Machytková, Olga Kořánková, Martin Ježek |Zprávy ze světa

Z hořícího italského trajektu už zachránili více než polovinu pasažérů

Nejméně jeden člověk zemřel na hořícím trajektu mezi Řeckem a Itálií. Záchranáři z plavidla Norman Atlantic zatím evakuovali asi 330 osob, několik desítek z nich už se dostalo na pevninu. Záchranné práce ztěžuje silný vítr a vysoké vlny. Na lodi bylo podle posledních informací přes 420 cestujících a 55 členů posádky.