V Praze se chystá další z gastronomických festivalů, tentokrát Foodparade
V areálu Pražské tržnice v Holešovicích se sejdou kuchaři z řady pražských restaurací, kteří tu budou vařit své speciality v rámci prvního ročníku festivalu Foodparade. Podle Marcela Vargaestoka z pořadatelské firmy, nabídne nový gastronomický festival zážitek ze skvělého jídla a setkání s příjemnými lidmi.
„V rámci programu budeme mít různé kuchařské show, besedy, debaty s odborníky, nejen o vaření, ale například i o zdravé výživě a obezitě,“ vysvětluje Vargaestok.
Návštěvníci se podle něj mohou těšit i na přehlídku kurzů vaření italské, thajské a francouzské kuchyně nebo kurz steaků. „Lidé budou mít příležitost se kuchařů na všechno zeptat aby se toho co nejvíc dozvěděli,“dodává.
Každá restaurace připraví své degustační menu - kromě exotických jídel ochutnáte i českou klasiku. Projít si můžete také minitrh s delikatesami nebo stánek s knihami o vaření.
Z výtěžku festivalu chce nově založená nadace Foodparade podporovat mladé šéfkuchaře a zlepšit kvalitu školních jídelen. Část prostředků věnuje na prevenci naléhavého problému současnosti - dětské obezity.
„Výživoví poradci, se kterými spolupracujeme, budou mít přednášky pro děti a pro rodiče,“ pokračuje Marcel Vargaestok. „Už jsme to i zkoušeli a funguje to velmi dobře, hlavně na děti. Prostřednictvím kroužků vaření ve školách chceme naučit děti jednak trošku vařit, a jednak mít povědomí o zdravé výživě,“ říká.
V ceně vstupenky je do určité hodnoty zahrnuta i konzumace, děti do 12 let mají vstup zdarma. Areál bude otevřen v sobotu i v neděli - po oba dny od 11 hodin dopoledne až do 9 večer.