Na pražské Kampě je zakázán průjezd cyklistům a vozítkům segway. Kvůli stížnostem chodců

Dvoukolová vozítka segway dostala v Praze první stopku. Kampa je pro ně uzavřená. Kvůli stížnostem na bezpečnost chodců nechala technická správa komunikací na podnět Prahy 1 instalovat novou značku zakazující jízdu i cyklistům. Je to jen pár dnů, co se stala první dopravní nehoda segwaye a chodkyně

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pondělní projížďky na dvoukolkách Segway

Pondělní projížďky na dvoukolkách Segway | Foto: Michal Plšek

V Praze chodkyně srazila ze segwaye turistku. Nic se jí nestalo, takže to policie neřešila. Píše o tom Mladá Fronta Dnes.

Jenže o segwaye se vedou boje. Přesněji o to, jestli budou moci dál jezdit po chodnících stejně jako chodci, nebo budou muset na silnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze se řeší konflikt mezi chodci a firmami, které půjčují vozítka segway , podrobnosti zjišťovala redaktorka Blanka Černá.

Jeden ze zahraničních turistů, který si jízdu na segway užíval v centru Prahy, umístil pak na internet video. Kličkuje mezi lidmi na Staroměstském náměstí.

Přiznává, že to je dobrá věc hlavně pro propagaci města. Ale má to i svá rizika. „Je to fajn, pokud někoho nezabiješ,“ říká turista doslova.

Chystá se nový zákon, ve kterém ministerstvo dopravy navrhuje zařadit segwaye mezi chodce. Podle radnice Prahy 1 jsou ale vozítka na chodnících nebezpečná a proto úřad lobuje za změnu zákona.

„Není to o nějakém boji proti tomuto vozítku, není to o plošném zákazu těchto vozítek, ale je potřeba zajistit klidný pohyb,“ vysvětluje místostarosta Daniel Hodek z ČSSD.

V evropských městech platí pro segweye předpisy jako pro jízdní kola nebo jako pro mopedy. Například ve Vídni platí stejné předpisy jako pro cyklisty. V Norimberku jako pro mopedy.

V Amsterdamu navíc mohou jen na cyklostezky. V Londýně zase mohou jen na soukromé pozemky, na veřejných komunikacích mají zákaz.

Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme