Česko znovu nabídlo pomoc Ukrajině. Vyčlení peníze na léčbu dalších zraněných

Sobotkova vláda nabídla pomoc Kyjevu v rámci projektu Medevac. Česko je připravené léčit další zraněné z východní Ukrajiny, pokud o to bude zájem. Po jednání Bezpečnostní rady státu to řekl ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Luhansk, boje

Ukrajina, Luhansk, boje | Zdroj: Reuters

Podle něj může Česká republika ihned vypravit jedno letadlo. Vnitro je také v případě potřeby připravené požádat o navýšení peněz z vládní rozpočtové rezervy.

„Ve svých rezervách najdeme zhruba 20 milionů korun, je to i určité humanitární gesto vůči Ukrajině. Nemyslím si, že jsou naše finanční možnosti neomezené, takže bychom tu pomoc viděli v rozsahu, o kterém hovořím, to znamená těch 20 milionů plus možná následujících 30 pro případ, že by bylo potřeba pomoc rozšířit,“ vysvětluje.

„Léčení jednoho pacienta stojí průměrně půl milionu korun a je to opravdu čistě humanitární gesto vůči našim partnerům na Ukrajině,“ dodává.

Česká republika přijala už před časem na léčení 39 Ukrajinců zraněných při protestech v Kyjevě.

Anna Maňourová, Julie Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme