V pálenicích na jižní Moravě začala sezona. Příliš si od ní neslibují
Pálenice na jižní Moravě už vypálily první litry kořalky. Zatím se v kotlích zpracovávají hlavně třešně. Letošní sezonu ale provozovatelé pálenic zatím nevidí příliš růžově.
„Dovezl jsem si třešně na pálení. My z vesnice, radši pijeme klasickou pálenku jako je slivovice než kupované, barevné nebo obarvené alkoholické nápoje,“ říká pan Miloš, který dovezl svůj třešňový kvas do palírny v Boskovicích.
Teď už mu zbývá jen čekat, kolik pálenky nakonec z kotle vyteče. Letos se podle něj příliš třešní neurodilo:
„Bylo jich málo, strom sice pěkně kvetl, ale bylo jich málo. Přesto myslím, že aspoň něco nateče. No, doufejme.“
Pan Miloš je letos v boskovické pálenici jedním z prvních zákazníků. Loni toto dobou už její dva kotle jely naplno.
Začátek této sezony je o něco horší, říká majitel pálenice Jaromír Malach:
„Začali jsme od prvního. A začátek? Uvidíme, co bude, zatím toho pálení nějak není. Jsou roky, kdy toho bývá víc, myslím, že letos třešní tolik nebude.“
Páleníci spoléhají na jablka a švestkySezonu mohou zachránit další druhy ovoce. Jaromír Malach spoléhá na to, že se urodí švestky a jablka. I když optimismem příliš nesrší.
„Pálit se bude určitě, ale rozhodně to nebude tolik, co minulý rok. Bude to v menším. Řekl bych, že nějaké ovoce pomrzlo docela. Což jsou převážně třesně a nějaké švestky, ale zase nějaké určitě budou.“
Takže uvidíme. Boskovickou pálenicí loni proteklo asi dvacet tisíc litrů kořalky různých druhů.
Zvětšit mapu