V pálenicích na jižní Moravě začala sezona. Příliš si od ní neslibují

Pálenice na jižní Moravě už vypálily první litry kořalky. Zatím se v kotlích zpracovávají hlavně třešně. Letošní sezonu ale provozovatelé pálenic zatím nevidí příliš růžově.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vedoucí pálenice Vladimír Fabiánek bude mít letos práce dost

Vedoucí pálenice Vladimír Fabiánek bude mít letos práce dost | Foto: Michal Záboj

„Dovezl jsem si třešně na pálení. My z vesnice, radši pijeme klasickou pálenku jako je slivovice než kupované, barevné nebo obarvené alkoholické nápoje,“ říká pan Miloš, který dovezl svůj třešňový kvas do palírny v Boskovicích.

Teď už mu zbývá jen čekat, kolik pálenky nakonec z kotle vyteče. Letos se podle něj příliš třešní neurodilo:

Přehrát

00:00 / 00:00

O právě začínající sezoně jihomoravských pálenic natáčel Michal Záboj

„Bylo jich málo, strom sice pěkně kvetl, ale bylo jich málo. Přesto myslím, že aspoň něco nateče. No, doufejme.“

Pan Miloš je letos v boskovické pálenici jedním z prvních zákazníků. Loni toto dobou už její dva kotle jely naplno.

Začátek této sezony je o něco horší, říká majitel pálenice Jaromír Malach:

„Začali jsme od prvního. A začátek? Uvidíme, co bude, zatím toho pálení nějak není. Jsou roky, kdy toho bývá víc, myslím, že letos třešní tolik nebude.“

Páleníci spoléhají na jablka a švestky

Sezonu mohou zachránit další druhy ovoce. Jaromír Malach spoléhá na to, že se urodí švestky a jablka. I když optimismem příliš nesrší.

„Pálit se bude určitě, ale rozhodně to nebude tolik, co minulý rok. Bude to v menším. Řekl bych, že nějaké ovoce pomrzlo docela. Což jsou převážně třesně a nějaké švestky, ale zase nějaké určitě budou.“

Takže uvidíme. Boskovickou pálenicí loni proteklo asi dvacet tisíc litrů kořalky různých druhů.


Zvětšit mapu

Michal Záboj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme