Za selhání lékařů u porodu dostanou rodiče rekordních 30 milionů. Rozhodl o tom soud

Soud přiznal rekordní odškodné za nepovedený porod. Rodina těžce postiženého dítěte dostane od Vinohradské nemocnice více než 30 milionů korun. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 10 dnes dopoledne. Právník nemocnice o dalších krocích rozhodne až po obdržení odůvodnění rozsudku, který zatím tím pádem není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroušek je v tuto chvíli v inkubátoru

Jaroušek je v tuto chvíli v inkubátoru | Foto: Lucie Zemanová

Soudkyně Alena Dobřichovská Gedeonová vyhověla požadavku rodiny ochrnutého dítěte a přiznala jí odškodné v rekordní výši 30 milionů korun. Žádaná suma jí vzhledem ke zdravotnímu stavu dítěte přijde přiměřená.

Právník Vinohradské nemocnice Miroslav Bartoň se o případném odvolání rozhodne podle písemného odůvodnění rozsudku. Už při závěrečné řeči ale žádal, aby soudkyně žalobu zamítla. Žádaná částka je pro něj vysoká. Dovede si představit odškodné ve výši 10 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

U soudu, který přiznal rodině rekordní odškodné, byla i Veronika Hlaváčová

„U toho dítěte je nevratně poškozené zdraví, takže proto je ta částka takhle vysoká,“ vysvětluje doktor Petr Šustek Centra zdravotnického práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy a pokračuje:

„Normálně u těchto fatálních poškození zdraví, kdy je konkrétní jedinec v podstatě totálně vyřazen ze života, se částky pohybovaly kolem 20 milionů korun, ale tady asi soudce s ohledem na ztížené společenské uplatnění ještě částku o něco navýšil.“

Odškodnění pomůže rodičům k úhradě péče

Otec dítěte Pavel Vázler Radiožurnálu řekl, že by chtěl peníze využít na nákladnou péči o syna:

„Už jenom tím, že se dá odlehčit manželce, můžete zaplatit asistentku na nějakou dobu, což při dnešních příjmech není možné.“

„Chodím do práce. Vojta dostal přiznaný příplatek na péči – to jsou naše jediné příjmy. Na léky máte doplatky, na pobyt v nemocnici platíte,“ poznamenal otec dítěte.

FN Královské Vinohrady | Foto: Tomáš Adamec

Případ byl souzen podle starého občanského zákoníku, který byl v době porodu platný. Nový občanský zákoník, který je platný od ledna 2014, umožňuje požadovat kompenzace za zdravotní újmu ještě vyšší. Podle Petra Šustka se tak nedá říci, že by se jednalo o precedens, který by mohl zvýšit případné budoucí požadavky poškozených.

Na první pohled běžný porod se před pěti lety změnil v boj o život. Na komplikace lékaři nezareagovali včas, dnes pětiletý chlapec tak přišel na svět těžce přidušený. Dodnes je ochrnutý a odkázaný na pomoc druhých. Jeho rodiče proto žalují pražskou vinohradskou nemocnici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Okolnosti případu připomněla reportérka Veronika Hlaváčová a o otázce odškodnění debatovali Roman Prymula, ředitel FN Hradec Králové, člen Rady Asociace nemocnic a Vladimír Dvořák, místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti

Malému Vojtovi je pět let. Nevidí, neslyší a nedokáže se samostatně pohybovat. Výživu dostává trubičkou, kterou má zavedenou do žaludku. Rodiče se o něj starají prakticky 24 hodin denně. Komunikace je velmi omezená. Chlapec málem nepřežil komplikovaný porod, po kterém zůstal ochrnutý.

„Po celou dobu je vlastně ten plod zdravý, všechno je v pořádku. A pak se vám stane to, co se vám stane. To se nedá popsat slovy, je to obrovská tragédie,“ popisuje právní zástupce rodiny Antonín Tunkl.

Posudek a navýšení odškodného

Původně rodina požadovala osmnáct milionů korun. Částku ale advokát zvýšil potom, co si prostudoval nový znalecký posudek. Ten nedává malému chlapci příliš naději.

„Bylo stanoveno bodové hodnocení za bolestné a ztížení společenského uplatnění. Ten posudek říká, že zdravotní stav se bude bohužel zhoršovat,“ vysvětluje.

Původně byl za komplikovaný porod obžalován mladý lékař, který nezvládl složitou situaci. Nedokázal prý včas přivolat zkušenější kolegy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ špatně porodní péče shrnuje Petra Benešová a rozsudek hodnotí Petr Šustek Centra zdravotnického práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy

Soudce Ondřej Lázna mu před dvěma lety vyměřil osmiměsíční podmíněný trest s odkladem na dva roky. „Nezašel za žádným zkušenějším lékařem. Za ty dvě hodiny, i kdyby měl pro primáře jet domů, tak by tam byl snad dříve.“

Nakonec byl ale mladý porodník zproštěn viny. Soudce uznal, že pochybení nelze jednoznačně přisoudit pouze jedinému zdravotníkovi, který ještě navíc tehdy neměl atestaci. Podle advokáta naopak selhal celý lékařský tým.

Česká lékařská komora potrestala porodníka pokutou tři tisíce korun, jeho zkušenější kolegyni, která na něj měla dohlížet a následně porod dokončila, uložila pokutu 12 tisíc. Oba se proti tomu odvolali. Nemocnice se nechce k případu vyjadřovat.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme