Americká televize NBC odvysílá vůbec první rozhovor s Edwardem Snowdenem

Bývalý zaměstnanec americké bezpečnostní služby NSA Edward Snowden tvrdí, že byl špionem amerických zpravodajských služeb. Snowden to uvedl ve vůbec prvním rozhovoru pro americká média, který dnes večer amerického času odvysílá televize NBC. Snowden po zveřejnění tajných dokumentů ze Spojených států uprchl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocenění redaktorů Guardianu a Washington Postu pochválil ze svého ruského exilu sám Edward Snowden

Ocenění redaktorů Guardianu a Washington Postu pochválil ze svého ruského exilu sám Edward Snowden | Zdroj: ČTK

Třicetiletý Edward Snowden o sobě v rozhovoru pro stanici NBC tvrdí, že byl vyškolený coby špión se specializací na elektronické sledování, a nepracoval pouze jako analytik.

Přehrát

00:00 / 00:00

O televizním vystoupení Edwarda Snowdena mluvila zpravodajka Českého rozhlasu v USA Lenka Kabrhelová

Spojené státy podle jeho slov získávají kvalitnější zpravodajské informace z počítačových sítí než od klasických agentů.

Bývalý zaměstnanec americké Národní bezpečnostní služby loni předal médiím tajné dokumenty.

Odkryl tak praktiky amerických zpravodajců včetně monitorování miliónů telefonátů ve Spojených státech i zahraničí, či sledování zahraničních politiků.

Edward Snowden do tisku vynesl informace o masivním a do té chvíle před veřejností utajovaném celosvětovém sledování telefonů a elektronické komunikace ze strany bezpečnostních služeb USA.

Za tento čin mu v USA hrozí pronásledování a exemplární tresty. V srpnu 2013 obdržel v Rusku statut uprchlíka a čerpá dočasný roční azyl.

Podle Snowdena je masové sledování lidí velkým ohrožením svobody. „Tato technologie podle mě představuje největší ohrožení lidských práv v moderních dějinách,“ míní.

Identitu Edwarda Snowdena, který vyzradil tajné sledování lidí v rámci amerického protiteroristického programu, zveřejnil deník The Guardian | Foto: Repro: Český rozhlas

Nejde prý jen o porušení soukromí, ale i o riziko, že by tuto technologii jednou mohly zneužít nedemokratické režimy nebo teroristé.

Odposlechy v boji s teroristy nepomohly

Snowden navíc tvrdí, že masové odposlechy nebyly v boji s terorismem užitečné. Mnohem efektivnější je podle něj cílené sledování vybraných podezřelých osob.

Uvedl, že nejen Spojené státy, ale celý svět potřebuje novou právní úpravu toho, co je ještě z hlediska sledování a odposlechů legální, a hlavně musí být postižitelné, pokud to nějaká organizace, tajná služba nebo stát na světě zneužijí.

Přitom ale Snowden zdůrazňoval, že to nejsou zdaleka jen Spojené státy, které jsou v masovém sledování aktivní a jmenoval i jejich spojence. „Mezi tyto země patří Německo, Švédsko a Nizozemsko. A také Velká Británie byla nejen cílem, ale i spolupracovníkem při sledování.“

Bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden obviněný v USA ze špionáže má odletět z Moskvy do Havany | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme