Senátoři navrhují vyšší pokuty pro přetížené kamiony. Řidič by navíc přišel o dva body

Kamiony budou možná platit vyšší pokuty za to, pokud poruší zákaz vjezdu kvůli nadměrné hmotnosti. Doposud řidiči platili za porušení tohoto zákazu maximálně 2500 korun, nově by jim hrozila pokuta až 20 000 korun a dva trestné body. Návrh schválil Senát a projednají ho ještě poslanci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vážení kamionu mobilní váhou

Vážení kamionu mobilní váhou | Foto: Ondřej Wolf | Zdroj: Český rozhlas

„Zákaz je masivně porušován všude tam, kde časová a finanční úspora užití zakázané vozovky převáží nad relativně nízkou pokutou. Příslušná těžká vozidla pak významně poškozují povrchy silnic, které nejsou uzpůsobeny na danou zátěž,“ argumentují senátoři v novele.

Podle nich navíc tyto vozy ohrožují obyvatele obcí, jimiž projíždějí, a obtěžují je hlukem a exhalacemi. K nejpostiženějším patří podle senátorů regiony na hranicích s Polskem, kde je zvýšená tranzitní doprava.

Některým sociálnědemokratickým senátorům se ale návrh nezamlouval. Také dopravci mají ke zvýšení pokut výhrady.

„S tímhle návrhem nesouhlasíme, protože současná pokuta 2500 korun je naprosto dostačující. Pro řidiče pokuta ve výši jeho měsíčního platu likvidační,“ řekl Martin Felix ze Sdružení automobilových dopravců ČESMAD.

Současné předpisy umožňují sankcionovat třemi body pouze přetížená vozidla odhalená při jejich kontrolním vážení. Tento přestupek je možné řešit na místě blokovou pokutou do 15 000 korun. V případě zahájení správního řízení za jeho spáchání hrozí sankce až půl milionu korun.

ČTK, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme