Ve Francii se zvedla vlna odporu proti vítězství Národní fronty v eurovolbách

Slyšte hlas ulice, život jde dál! Evropo, je nám to lít! Ne rasismu. S takovými hesly vyšli do ulic mladí lidé v Paříži a dalších francouzských městech. Protestovali proti tomu, že ve volbách do Evropského parlamentu zvítězila nacionalistická Národní fronta. Tu po svém otci Jean-Marie převzala jeho dcera Marine Le Penová. Její strana získala čtvrtinu všech hlasů v evroských volbách ve Francii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti v Paříži protestují proti vítězství Národní fronty ve volbách do Evropského parlamentu. 29. 5. 2014

Studenti v Paříži protestují proti vítězství Národní fronty ve volbách do Evropského parlamentu. 29. 5. 2014 | Zdroj: Reuters

Mladí Francouzi chtěli upozornit na nebezpečí, které podle nich Národní fronta představuje. Strana je prý xenofobní a netolerantní. Na demonstrace přišli hlavně levicově naladění účastníci, zpívali francouzskou hymnu i Internacionálu.

Byli tam také potomci imigrantů, dnes už tedy Francouzi, ale například arabského původu. Bojí se imigrantských názorů Národní fronty.

Například studentka Marion Faucheux říká, že ačkoli je Národní fronta otevřeně rasistická strana, nikdo to nevnímá a vzestup rasismu ve Francii se bagatelizuje a zlehčuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protestech ve Francii proti vítězství Národní fronty v eurovolbách informoval zahraniční redaktor Pavel Novák

Demonstrace nebyly ale úplně masové. Organizátoři tvrdí, že se v Paříži sešlo asi 8 tisíc demonstrací, policie jejich počet odhadla na asi čtyři tisíce. Další manifestace se sešly v Bordeaux nebo v Toulouse a také před sídlem Evropského parlamentu ve Štrasburku. To je teď ale prázdné.

Národní fronta mezitím hledá evropské spojence. Marine Le penová by ráda měla v Evropském parlamentu vlastní frakci. To znamená, že by nacionalisté mohli mít i místopředsedu parlamentu a předsedy parlamentních výborů.

Sešla se už s lídrem nizozemské nacionalistické Strany pro svobodu Geertem Wildersem, přidala by se také asi dánská Lidová strana, která ve své zemi vyhrála volby.

Národní fronta uspěla po změně rétoriky

Do spolku s ní ale nechce jít Nigel Farage z britské Strany nezávislosti, který je spíš pro větší volnost a liberárnost v Evropské unie, ale není to takový nacionalista jako Marine Le Penová. Řekl, že bude hledat spojence s liberálně demokratickými pohledy na svět, a ne přímo nacionalisty.

Národní fronta ve volbách do Evropského parlamentu porazila i Socialistickou stranu prezidenta Hollanda nebo konzervativní Unii pro lidové hnutí exprezidenta Sarkozyho.

Marine Le Penová totiž nešla otevřeně ve stopách svého otce a změnila rétoriku. Nejsou to už otevřené výpady proti imigrantům, hraje spíš na city Francouzů a ti jsou ochotni ji více volit.

Šéfka francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová | Foto: European Parliament

Pavel Novák, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme