Zdaleka ne všechny děti si užívají čtyřdenního volna. Mnohé školy normálně učí

Květnové svátky, které letos připadly na čtvrtky, rozdělují ředitele škol v Česku na dvě skupiny. Jedni si myslí, že kvůli jednomu pracovnímu dni nemá smysl školu otevírat. Ti druzí jsou ale přesvědčení, že volna mají studenti až příliš. Třeba na Vysočině závidí většina dětí jihlavským kamarádům ze základek. Všechny mají dnes ředitelské volno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdná školní třída

Prázdná školní třída | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Dva týdny za sebou mít čtyřdenní víkend, to je studentův sen. Splnil se žákům jihlavských základních škol, které bezezbytku dostaly ředitelské volno.

„Budeme opravovat, chystáme se na velkou opravu střechy a půdy, takže budeme uklízet a vyklízet,“ říká ředitelka jihlavská Základní školy Křížová Marie Habrová a dodává: „Děti z toho samozřejmě mají velikou radost.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak školy na Vysočině přistupují k výuce mezi svátky a víkendem, zjišťovala Olga Štrejbarová

Naopak ředitel žďárské Základní školy Komenského Miroslav Kadlec je toho názoru, že ředitelské volno je v tomto případě zbytečné. V jeho škole děti do lavic druhého i devátého května usednou.

„Ředitelské volno nebude, protože volna mají žáci dost a rodiče mladších dětí, hlavně na prvním stupni, mají kolikrát problém si zajistit hlídání. Takže my učíme normálně. Pokud někteří z rodičů mají naplánovaný prodloužený víkend, tak to řeší formou omluvenky; omluví žáky a můžou využít tohoto volna,“ vysvětluje ředitel.

„Bylo by super, kdybychom v pátek měli volno. Chtěl jsem si s kluky v pátek zahrát florball, a prostě máme školu, no,“ povzdechl si žďárský student Samuel, který patří mezi ty, které vyučování ani dnes nemine.

Školy, které ředitelské volno mají, nabízejí dětem alternativu v podobě družin nebo příměstských táborů. Z jedenácti jihlavských škol chtěly na tábor jenom čtyři děti. Dům dětí a mládeže ho tedy zrušil.

Na Vysočině je kolem tří stovek základních a středních škol. Na většině z nich se bude v pátky mezi svátkem a víkendem normálně učit.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme