Tragická nehoda v tureckém dole má už nejméně 282 obětí, lidé viní vládu

Nejméně 282 lidí zemřelo při nehodě v tureckém dole poblíž města Soma. Po další zhruba stovce dělníků stále pátrají záchranáři. Tragédie vyvolala v zemi ostrou kritiku vlády kvůli jejímu přístupu ke kontrole těžby v dolech. Na několika místech se konaly či konají demonstrace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turci se zlobí, že v dole, kde došlo k tragédii, nebyly dodrženy bezpečnostní předpisy. Kvůli tomu protestovali

Turci se zlobí, že v dole, kde došlo k tragédii, nebyly dodrženy bezpečnostní předpisy. Kvůli tomu protestovali | Zdroj: Reuters

Dnes jsou protesty, jichž se účastní tisíce lidí, hlášeny třeba z Ankary či Izmiru, včera se konaly i v Istanbulu. Na některých místech proti davům zakročila policie slzným plynem a vodními děly.

Premiér Recep Tayyip Erdogan, který kvůli tragédii odložil plánovanou cestu do Albánie, se včera snažil demonstranty uklidnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v Turecku přiblížil zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák

„Takovéto nehody se stávají v hodně zemích, nejen v Turecku. Problémy řeší i Anglie, Čína, Francie nebo Belgie. V porovnání s počtem obětí důlních nehod je na tom naše země oproti jiným státům daleko lépe,“ uvedl Erdogan.

Právě tento přístup, jak upozornil i zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák, však jen podnítil jeho kritiky. A nebyla to jediná výtka na premiérovu adresu.

„Vytýkají mu také, že jeho vláda zanedbávala kontrolu podmínek, v nichž horníci pracují, zvlášť od odborů pak přišla výtka, že ty bezpečnostní podmínky se ještě zhoršily po privatizaci dolu, k níž přikročila právě Erdoganova vláda,“ podotkl Slezák.

Erdogan se přijel na místo důlního neštěstí, do města Soma, osobně podívat, i tam však na něj lidé rozezleně volali – nadávali mu, že je vrah a zloděj a kopali do jeho limuzíny.

Nadávky do zlodějů však podle Slezáka nesouvisejí s dolem, ale korupčními skandály v Erdoganově vládě. Třeba s jedním uniklým rozhovorem. „To byl odposlech rozhovoru premiéra s jeho synem, v němž se baví o tom, jak dobře ukrýt 30 milionů eur,“ nastínil Slezák.

Protesty jsou pro Erdogana nepříjemné i proto, že snižují jeho šance na úspěch v prezidentských volbách.

„K těm sníženým šancím by mohly přispět i snímky, na nichž se Erdogan před rozezleným davem schovává do obchodu. Erdogan si vždy potrpěl na to, že je to silný muž, který se nikoho nebojí, a tady najednou z psychologického hlediska vypadá naopak jako slabý muž, který se před rozezleným davem musí ukrýt,“ podotkl Slezák.

Marie Machytková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme