Příjem žádostí zemědělců o většinu hlavních dotací končí, opozdilci mají ještě šanci

Dnes je rozhodný den pro zemědělce, kteří chtějí získat dotace. Končí totiž příjem žádostí. Opozdilci nemusejí propadat panice, ale bude je to něco stát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telata, ilustrační foto

Telata, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Janne Karin Brodin

Končí příjem takzvaných jednotných žádostí, což je hlavní forma podávání žádostí o dotace v oblasti přímých plateb a kompenzačních opatření. Celkem je na tyto programy připraveno 32 miliard korun.

Opozdilci mohou podat žádost podat i v dalších dnech, avšak musejí počítat se sankcí, vysvětlil ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu Martin Šebestyán:

Přehrát

00:00 / 00:00

O podávání žádostí se zajímala Jitka Hanžlová

„Samozřejmě že žadatel může podat žádost i po 15. květnu ještě 25 kalendářních dnů, ale už tam má za každý den sankci ve výši 1 procenta případné částky, kterou by obdržel.“

Typů dotací je dvanáct. Farmáři je mohou kombinovat a získat jich hned několik. Především je to jednotná platba na plochu zemědělské půdy. Pak je to přechodná vnitrostátní podpora nebo třeba platba v méně příznivých oblastech.

„To jsou oblasti LFA, platba v oblastech NATURA 2000, oddělená platba na cukr, oddělená platba na rajčata, zvláštní podpora na krávy chované v systému s tržní produkcí mléka, zvláštní podpora na tele masného typu, zvláštní podpora na bahnice (ovce po prvním porodu – pozn. red.), popřípadě kozy,“ popsal ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu Martin Šebestyán.

Jsou to podpory na citlivé komodity. Co mezi ně patří, to určují jednotlivé země samy a Evropská unie to posoudí a schválí.

Snížení rozdílů

Stát se tak snaží dorovnat znevýhodnění, které mají farmáři, pokud používají složitější, pracnější a dražší postupy. Patří tam například také pěstování brambor na výrobu škrobu nebo pěstování chmele.

Čeští zemědělci si dotační podporu osvojili. Zemědělec umí dobře počítat a myslí dopředu. Podle Martina Šebestyána je počet žádostí stabilně vysoký. Loni jich přišlo 28 a půl tisíce.

„Každý zemědělec v České republice žádost podává. V současné době jich je podáno něco přes 25 000 a na ten poslední den očekáváme mírně velký nápor. Ale je třeba zdůraznit, že každoročně počet mírně stoupá.“

„Je to způsobeno i tím, že nám vznikají zejména malí, drobní zemědělci, kteří od jednoho hektaru se vlastně mohou ucházet o tento typ dotací,“ vysvětlil Martin Šebastyán.

A tak příští rok by žádostí mohlo být ještě více, protože resort zemědělství uvažuje o rozšíření dotací pro citlivé komodity na ovoce a zeleninu a pěstování proteinových plodin. To jsou například luskoviny, boby nebo různé pícniny.

Pšenice je příkladem C3 rostliny | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, Bluemoose

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme