Hollywood se po více než 50 letech vrací do Havany. Kvůli Hemingwayovi

Biografický film o americkém spisovateli Ernstu Hemingwayovi získal povolení k natáčení na Kubě. A to přesto, že Spojené státy udržují od roku 1959 nad touto karibskou zemí přísné obchodní embargo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Foto z natáčení životopisného snímku o Ernstu Hemingwayovi na Kubě

Foto z natáčení životopisného snímku o Ernstu Hemingwayovi na Kubě | Zdroj: ČTK

Snímek s názvem Papa se bude odehrávat v 50. letech. Vyprávět bude o přátelství mezi Ernstem Hemingwayem a mladým novinářem Dennem Petitclercem.

Získat povolení k natáčení přímo v místech, kde Hemingway strávil posledních 21 let svého dobrodružného života, nebylo podle producenta a režiséra Boba Yariho jednoduché.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o chystaném snímku Papa zjišťoval Viktor Daněk ze zahraniční redakce

"Vlastně to trvalo šest, sedm let, aby se tento projekt povedl. Byli jsme posedlí tím, abychom mohli natáčet přímo na Kubě, kde se všechno, co je ve scénáři, stalo. Kde žil, kde byla jeho loď, kde rybařil. To všechno je tady. Snažit se to duplikovat někde jinde nás vůbec nelákalo," říká režisér.

Na Kubě se toho podle producentů za posledních padesát let příliš nezměnilo, takže filmaři ušetří spoustu peněz za kulisy. Na druhou stranu si ale produkce musela poradit také s nástrahami - třeba špatným pokrytím internetem.

Denní plány natáčení proto musela po staru tisknout a ručně rozdělovat hercům pod dveře hotelových pokojů.

Dlouho se mluvilo o tom, že by hlavní roli měl ztvárnit Antony Hopkins. Nakonec ale autoři obsadili méně známého Adriana Sparkse. Ten je ze své účasti na filmu nadšený.

Režisér Bob Yari (uprostřed) během natáčení s herci Joely Richardsonovou a Adrianem Sparksem | Foto: ČTK/AP

"Bylo mi osm, když přišlo embargo. Vyrostl jsem s představou Kuby jako zlé, temné země kdesi v mlhách. Tady jsem si uvědomil, jak překrásná země to je, jak překrásní lidé tady žijí," nešetří superlativy Adrian Sparks.

Hemigwayovu ženu Mary si měla původně zahrát Sharon Stoneová. Ta se ale s producenty nepohodla. Dokonce je zažalovala v přepočtu o 10 milionů korun za to, že ji údajně nutili lhát v cestovních dokumentech.

Bob Yari ji teď naopak žaluje za porušení smlouvy. Místo Stoneové filmaři angažovali britskou herečku Joely Richardsonovou.

Zdeněk Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme