Ruské hrozby nejsou podle českých plynařů důvodem k panice

Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil evropským státníkům, že zastaví dodávky zemního plynu na Ukrajinu, pokud Kyjev včas neuhradí své závazky. Zároveň upozornil, že Ukrajina by mohla plynovou krizi řešit odčerpáním suroviny určené Evropě. Česko se ale zřejmě v nejbližší době nedostatku plynu bát nemusí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moravské naftové doly otevřely v Uhřicích na Hodonínsku nový podzemní zásobník plynu

Moravské naftové doly otevřely v Uhřicích na Hodonínsku nový podzemní zásobník plynu | Zdroj: ČTK

Čeští plynaři ujišťují, že mají i díky mírné zimě plné zásobníky. Ani obchodníci na evropském trhu se zatím ukrajinské krize nijak nelekli a ceny zůstávají stabilní.

„My aktuálně nevidíme vůbec žádný důvod ke změnám cen plynu pro domácnosti. Naopak cena zemního plynu na evropských trzích se drží na poměrně nízké úrovni kolem 20 eur za megawatthodinu a na trzích, kde my obchodujeme, je naprostý klid,“ zdůraznil mluvčí společnosti RWE Martin Chalupský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak může hrozba Ruska zahýbat s dodávkami a cenami plynu, zjišťovala Jitka Hanžlová

I kdyby Rusko kohouty opravdu zavřelo, v příštích měsících by se i vzhledem k přebytku plynu v Evropě nic nedělo, ujišťuje obchodní ředitel Moravských naftových dolů Ludvík Baleka.

„Mohl by nastat problém, pokud by to období trvalo až do zimy, protože by ani z našich zásobníků určitě nešlo pokrývat spotřebu na zimní měsíce. Takže tam by nárůst byl výrazný, protože by Evropa musela dovážet více LNG plynu, než dováží teď, a museli bychom se přizpůsobovat cenám v Asii, které jsou výrazně vyšší než v Evropě,“ vysvětlil Baleka.

Na rozdíl od ropy stojí plyn v jednotlivých regionech různě. Cena na burze v Americe je kolem deseti eur, v Evropě až 26 eur a v Asii je výrazně nad 30 eury za megawatthodinu.

Gazprom od dubna zvýšila Ukrajině cenu plynu o 40 procent. Podle sdělení ruské monopolní firmy jí Kyjev dluží 2,2 miliardy dolarů, v přepočtu téměř 44 miliard korun... více zde.

Dá se předpokládat, že dražší než v Asii by v Evropě plyn nebyl. Navíc Rusko potřebuje peníze, a kdyby plyn vyváželo jen do Asie, zvýšila by se na východě nabídka a ceny by tam mohly začít klesat.

Je tedy velice pravděpodobné, že Rusko svoji hrozbu o zastavení dodávek do Evropy přes Ukrajinu ve skutečnosti nenaplní.

„Rusko je samozřejmě stále jeden z klíčových hráčů na světovém trhu se zemním plynem, nicméně jeho role v poslední době klesá, například kvůli břidlicové revoluci ve Spojených státech. Já si myslím, že ruská strana si je dobře vědoma toho, že může ztratit více než Evropa, a předpokládám, že podle toho se také bude chovat,“ říká analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

A konflikt nechce hrotit ani Evropa. Podle dnešních zpráv Evropská komise pracuje na plánu, jak pomoci Ukrajině se splátkami dluhů za ruský plyn.

Mapa evropských plynovodů | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme