Istanbul je bezpečný díky náboženství i charakteru lidí, tvrdí jeho obyvatelé

Mnozí lidé si turecký Istanbul v poslední době spojují hlavně s nepokoji a demonstracemi na náměstí Taksim. V uplynulém roce jich byla plná média. Ve skutečnosti je však toto velkoměsto mírumilovné a bezpečné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Istanbul

Istanbul | Foto: Daniel Raus

Pan Mehmet pracuje v rybí restauraci na břehu Marmarského moře. Se svým každodenním životem se zdá být upřímně spokojen:

„Skoro každý den pracuji od 10 od rána do 10 večera, mám jeden den volna. Mám tři děti. Z měsíčního platu uživím rodinu docela v pohodě. Za pronájem platím 600 lir v širším centru Istanbulu," popisuje.

„Naše země je teď v pořádku. Turecku se daří skvěle. Máme dobrého prezidenta,“ dodává. Chtěli by se Turci tedy opravdu dostat do Evropské unie?

Přehrát

00:00 / 00:00

Istanbul navštívila spolupracovnice Českého rozhlasu Pavla Smetanová

„Myslím, že není dobrý nápad, abychom vstupovali do EU. Všechno pak bude pomotané a drahé. Nikdy si na to nezvykneme. Turci ztratí svoji identitu a kontrolu nad svými rodinami," vysvětluje svůj odpor Mehmet.

„Jsme muslimové, ale moderní, inteligentní. Ale Evropané se nás bojí. My ale nejsme jako ostatní muslimové. Nejsme jako Iránci a Syřani. Ti myslí jinak. Jejich vláda je tlačí a lidi nemají svobodu. My jsme otevřenější, máme větší pochopení,“ tvrdí Mehmet a pokračuje:

„Ženy zde normálně pracují. Jen ve východním Turecku ženy ne, protože jsou líné. Já chodím do mešity ve svém volném čase. Jsem šťasten, že jsem muslimem, protože to je nejlepší náboženství na světě. Korán říká: Buď čistý, modli se pětkrát denně, nekraď, neměj další ženy, to je přece dokonalé."

Město se chlubí nízkou kriminalitou

Mehmet tvrdí, že s náboženstvím také souvisí poměrně nízká kriminalita ve 14milionovém městě. „Kriminalita je tu opravdu nízká. Sem tam se něco stane, jako všude, ale je to spíše výjimečné."

Město si žije svým rušným životem a nechává všechny na pokoji. Na zastávkách tramvaje všichni cestující spořádaně procházejí turnikety, místo aby jen přešli koleje a cestovali zdarma.

„Lidi jsou poctiví, ale taky je tam ostraha,“ upozorňuje Suat, zaměstnanec místní cestovní kanceláře.

Na rozdíl od Mehmeta tvrdí, že náboženství v tom nehraje roli: „To je charakter lidí, nemá to nic společného s náboženstvím. Když někdo opravdu nemá peníze, řekne to ostraze a ta ho pustí bez placení, to není problém," usmívá se.

Pavla Smetanová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme