Pekařské kvasinky chrání před smrtelnou infekcí

Obyčejné pekařské kvasinky zřejmě mohou fungovat jako vakcína proti aspergilóze a dalším houbovým onemocněním.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pekařské kvasinky (Saccharomyces cerevisiae)

Pekařské kvasinky (Saccharomyces cerevisiae) | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Bob Blaylock

Aspergilózu vyvolává houba rodu Aspergillus. Patří mezi takzvané oportunní patogeny, které pro zdravého člověka nejsou příliš nebezpečné. Pro člověka s oslabenou imunitou však nákaza může být fatální, protože houba vyvolá nekrózu plic, může se šířit do mozku a vyvolat selhání jater či ledvin. Léčba není příliš účinná a aspergilóza je jednou z hlavních příčin úmrtí lidí se špatně fungujícím imunitním systémem. Práce vědců z několika amerických výzkumných institucí však naznačuje, že před infekcí houbou Aspergillus by pacienty mohly chránit obyčejné pekařské kvasinky.

Do krevního oběhu pokusných myší vědci vstříkli tři dávky usmrcených kvasinek (Saccharomyces) v týdenním intervalu. Takto očkované myši byly schopné přežít infekci vysokými dávkami původce aspergilózy. Vědci také prokázali, že zcela obyčejné kvasinky chrání před rozvojem aspergilózy stejně dobře jako modifikované kvasinky, které nesou povrchové proteiny houby Aspergillus. Naznačuje to, že buněčná stěna kvasinek obsahuje látky, které vyvolávají tvorbu protilátek proti různým druhům patogenních hub. Kvasinkové očkování by se tedy mohlo uplatnit také jako ochrana před rody Candida, Cryptococcus a Coccidioides, které jsou častými původci lidských houbových onemocnění.

Zdroj: ScienceDaily

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme